České a rakouské dráhy vyšlou railjety na jih Čech

Railjet Českých drah

Railjet Českých drah Zdroj: Ceske drahy

Railjet Českých drah
Railjet Českých drah
Railjet Českých drah
Railjet Českých drah
Vlak rakouských drah ÖBB CityJet
8
Fotogalerie
Jihočeští příznivci železnice se v létě dočkají málo vídaného úkazu, do kraje zavítá rychlovlak. České dráhy vyšlou 22. srpna jeden ze svých zánovních railjetů na jih Čech v rámci oslav koněspřežky. Od zahájení její výstavby u Netřebic uplyne letos 190 let.

Modrý railjet pojede kvůli výstavbě čtvrtého koridoru z Prahy do Českých Budějovic přes Plzeň, konečnou bude mít až v příhraničním Summerau. Z opačného směru by mělo do Čech dorazit jeho červené dvojče. „Očekáváme příjezd rakouského railjetu,“ uvedla mluvčí drah Radka Pistoriusová.

Centrem oslav bude městečko Kaplice, kde se uskuteční přehlídka vozidel obou dopravců. Rakušané se vedle railjetu pochlubí například i novou příměstskou jednotkou Cityjet.

Sláva kolem koňské dráhy zapadá do série kulatých výročí, které si železnice v posledních letech připomíná. Loni železničáři velkolepě oslavili 175 let od příjezdu prvního parního vlaku do českých zemí, předloni se zase připíjelo na 110 let první tuzemské elektrifikované tratě z Tábora do Bechyně.

Právě kvůli Bechyňce se v jižních Čechách mihnul druhý rychlovlak ČD, kterým je pendolino. Na trati mezi Budějovicemi a Táborem budilo zaslouženou pozornost, neboť zdejší vozový park jinak patří k tomu zanedbanějšímu na české železnici.

Při letošní oslavě koněspřežky přitom nejednomu cestujícímu vytane na mysli smutná skutečnost. Před poválečným zaklapnutím železné opony panoval mezi oběma městy čilý obchodní i turistický ruch, dnes železniční spojení skomírá, chybí vlak vyšší kvality. Česká i rakouská strana už ale projevily zájem o jeho zavedení, ovšem až po dokončení čtvrtého koridoru.