České aerolinie končí s lety do Abú Zabí

Airbus A319 aerolinek ČSA

Airbus A319 aerolinek ČSA Zdroj: Stepan Bruner, E15

České aerolinie po necelých třech letech odchází z linky do Abú Zabí. Poslední letadlo se na let do Spojených arabských emirátů vypraví 16. ledna. Linka ubírala zákazníky dalšímu spojení do Asie z Prahy do Soulu. Tu provozují ČSA i Korean Air, které jsou akcionářem Českých aerolinií. Spojení Praha - Soul hodlají ČSA naopak od léta posílit.

„Paralelní operování spojů do mnoha destinací v Asii přes Abú Zabí a nově přes Soul způsobovalo kanibalizaci na obou produktech, čímž docházelo k obchodnímu i ekonomickému poškozování obou linek,“ uvedly ČSA. Ty do Abú Zabí létají čtyřikrát týdně a třikrát v týdnu létají do korejského Soulu.

Kromě ČSA do jihokorejské metropole čtyřikrát týdně létají i Korean Air, které si s ČSA na lety vzájemně prodávají letenky. Od zahájení letní sezóny v březnu plánují ČSA nabídku vlastních letů do Soulu rozšířit na čtyři týdenní frekvence.

Druhým důvodem pro ústup z letů do Spojených arabských emirátů je podle ČSA tlak konkurenčních Emirates Airlines na lince mezi Prahou a Dubají a oznámení dopravce Qatar Airways otevřít od nadcházející letní sezóny nové pravidelné spojení z Prahy do Dauhá. Qatar Airways byly společně s Korean Air zájemci o majetkový vstup do Českých aerolinií. Na rozdíl od korejského dopravce ale od ochodu nakonec ustoupily.

Vypuštěním Abú Zabí jako přestupního bodu ze sítě ČSA cestující nepřijdou o spojení do nejžádanějších destinací jako jsou Bangkok, Singapur nebo Austrálie. ČSA budou dále tyto destinace operovat ve spolupráci s Korean Air na linkách s přestupem právě v Soulu, dodala letecká společnost.