České dráhy by neměly skupovat konkurenční dopravce, míní Ťok. Krtka si pozve na kobereček

Dan Ťok

Dan Ťok Zdroj: Michael Tomeš, E15

Šéf Českých drah Pavel Krtek
Pavel Krtek, České dráhy
Pavel Krtek, České dráhy
Dan Ťok
Dan Ťok
6
Fotogalerie

České dráhy (ČD) se zajímají o podmínky případné akvizice Leo Expressu a RegioJetu, ministr dopravy Dan Ťok (ANO) však tuto iniciativu nepovažuje za šťastnou. „Myslím, že není dobrý nápad, aby České dráhy kupovaly své konkurenty,“ uvedl Ťok pro E15.cz.

Generální ředitel Českých drah Pavel Krtek o zájmu podniku hovořil v rozhovoru pro Lidové noviny. Ťok o něm ale podle svého vyjádření s Krtkem nemluvil. „Pozval jsem si ho, aby mně to vysvětlil,“ doplnil ministr dopravy.

Zda České dráhy některého ze svých konkurentů skutečně koupí, ovšem není jisté. „V tuto chvíli se zajímáme o podmínky, za jakých by bylo možné některou, nebo obě firmy koupit, pokud jsou skutečně na prodej. To ale neznamená, že to uděláme. Pouze se k nám z veřejně dostupných zdrojů dostaly informace o tom, že Leo Express hledá strategického partnera. Je logické, že nás takové zprávy zaujaly a chceme o této transakci vědět víc. To je v tuto chvíli vše,“ doplnil pro E15.cz Krtek.  

Majitel společnosti RegioJet Radim Jančura prodej dopravní části své firmy opakovaně vyloučil. Naopak železniční dopravce Leo Express nedávno vydal materiál pro případné investory, upozorňují LN.

České dráhy v loňském roce přepravily 174,7 milionu cestujících s hospodařily se ziskem 984 milionů korun. K zisku firmy po mnoha letech přispěla i osobní doprava, která skončila v mírném zisku.