České dráhy čekají zdražení proudu, za elektřinu dají dvě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

České dráhy počítají pro příští rok s výrazně většími náklady na elektrický proud než letos. Aktuálně vypsaly zakázku na dodávku elektřiny, předpokládaná hodnota činí dvě miliardy korun. Letos podnik zaplatí podle dřívějšího oznámení 1,67 miliardy korun, dodavatelem je společnost ČEZ Prodej.

Dráhy se loni rozhodly vybírat dodavatele vždy jen na jeden rok. Cena se odvíjí od ceny na pražské energetické burze, čímž dráhy vysvětlují i očekávané zdražení.

„Dodávky pro rok 2011 jsme soutěžili v roce 2010, kdy cena elektřiny na burze pro rok 2011 byla koncem září 2010 asi 47,70 korun za megawatthodinu. V letošním roce šla cena elektřiny rapidně nahoru - i díky plánu na odstavení jaderných elektráren v Německu, což se pochopitelně projevilo i na předpokládané ceně elektřiny pro rok 2012,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Koncem května stála megawatthodina přes 57 korun.

Situace kolem dodávek elektřiny pro železnici se v posledních dvou letech značně zamotala. Loni v lednu z dodavatelského řetězce vypadla Správa železniční dopravní cesty. Správa nakoupila proud na tři roky za fixní cenu od firmy ČEZ těsně předtím, než ceny na burze klesly.

Železniční dopravci proto nešetřili kritikou a SŽDC nakonec obešli. Nyní zajišťují proud pro všechny dopravce na české železniční síti České dráhy. ČEZ se ale po SŽDC soudně domáhá naplnění smlouvy a doplacení 800 milionů korun.