České dráhy dodrží tradici: od prosince zdraží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD

Nový jízdní řád na železnici, který začne platit v polovině prosince, přinese cestujícím jednu nepříjemnou změnu. Jízdenky podraží. Toto sdělení už se stalo drahám téměř podzimním folklorem, zdražovalo se loni i předloni.

„Do cen základního jízdného a některých obchodních nabídek se promítne inflace a růst cen vstupů,“ uvedly dráhy v tiskovém prohlášení. Základní jízdné se od prosince zvedne o dvě procenta (loni to bylo 2,5 procenta), úměrně tomu se zvýší i ceny zlevněných jízdenek, které se vypočítávají ze základního tarifu.

Děti, mládež do 26 let a senioři si navíc připlatí i za samotnou kartičku na slevu. Tříletá In-karta na slevu 25 procent bude stát nově 490 korun místo současných 330 korun, jednoroční In-karta na poloviční slevu a takzvaná In-senior vyjdou nově na 1490 korun, budou tedy o 190 korun dražší než dnes.

Tím ale výčet špatných zpráv nekončí. Cena oblíbené síťové jízdenky na víkend se zvedne o 50 korun na 650 korun, její krajská varianta podraží o 25 korun. Vlně zdražení se nevyhne ani kilometrická banka, tedy knížečka, díky které má cestující k dispozici 2000 kilometrů. Ta bude nově stát 2200 korun, místo nynějších 2100 korun. Dráhy nově nabídnou i celostátní roční síťovou jízdenku, tedy aplikaci In 100 pct., pouze pro druhou třídu. Ta by měla být levnější než její současná varianta, která platí pro první i druhou třídu.

Další podrobnosti k tarifu chtějí dráhy zveřejnit v listopadu. Oznámení o zdražení přichází krátce poté, co ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák přišel s nápadem, že by vlaky mimo špičku mohly vozit lidi zdarma. To je ale obecně považováno za holý nesmysl a předvolební populismus, neboť Žák kandiduje do sněmovny za zemanovce.