České dráhy doplatily Škodě Transportation arbitrážní stamiliony

Lokomotiva Škoda 109E

Lokomotiva Škoda 109E Zdroj: Skoda Transportation

České dráhy naplnily po měsících váhání verdikt podzimní arbitráže a doplatily Škodě Transportation 753 milionů korun v letitém sporu o dodávku dvaceti nových lokomotiv. Peníze Škodě přiznal rozhodčí soud jako doplatek kupní ceny a inflační navýšení.

„Mohu potvrdit převod peněz od Českých drah na náš účet,“ řekla serveru E15.cz mluvčí Škodovky Lubomíra Černá. Platbu potvrdil i mluvčí drah Radek Joklík.

„České dráhy jsou standardní obchodní společností a mají veřejně obchodovatelné dluhopisy. Své závazky proto musíme platit. Rozhodčí nález je pravomocný, byť s ním nesouhlasíme a domáháme se jeho zrušení u soudu,“ uvedl Joklík.

Tahanice tak převodem nekončí, soudní spor může trvat léta. V úvahu připadá i dohoda. O tu se několikrát snažila Škoda, v posledním návrhu nabídla dopravci úlevy přes 400 milionů korun. V rámci dohody by plzeňský výrobce například zajistil periodické opravy vlaků nebo dodal jeden elektrický vlak.

Dráhy zatím dohodu odmítají

„Naše společnost je stále připravena jednat a vrátit se k již k dříve předloženým návrhům vstřícných kroků a hledat cestu smírčího ukončení tohoto letitého sporu cestou dohody,“ doplnila Černá. Dráhy ale zatím dohodu odmítly. Ty si u Škody Transportation objednaly dvacet třísystémových lokomotiv řady 109E za zhruba 2,5 miliardy korun.

Vývoj a výroba ale nabraly několik let zpoždění, načež dráhy zadržely část kupní ceny. Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů.

Zpoždění Škoda zdůvodňovala změnou předpisů v průběhu vývoje, kvůli které bylo nutné rozpracované stroje kompletně předělat. Arbitráž dala za pravdu Škodě. Ihned po rozhodnutí musely dráhy zaplatit 468 milionů, které byly exekučně vymahatelné. Nyní doplatily zbytek.