České dráhy dostaly pokutu 800 tisíc za dělení zakázek na opravy vozů

Vlak InterPanter

Vlak InterPanter Zdroj: CTK

České dráhy mají zaplatit pokutu 800 tisíc korun. Dostaly ji od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za nezákonné dělení zakázky na redukované opravy osobních železničních vozů. Rozhodnutí není pravomocné, řekl dnes ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj. České dráhy už proti rozhodnutí podaly rozklad.

Podle úřadu České dráhy snížily přepokládané hodnoty veřejné zakázky pod finanční limit stanovený zákonem a zakázku nezadaly v odpovídajícím druhu výběrového řízení. Místo toho uzavřely smlouvy přímo s firmami Pars nova a. s. a ŽOS Vrútky, a. s.

„Obecným principem při vymezování předmětu veřejné zakázky je dodržení souvislosti z hlediska místního, funkčního, časového nebo technologického,“ uvedl Rafaj. V konkrétním případě podle něj měly České dráhy vypsat jednu větší zakázku, do které by se pak mohlo přihlásit více firem.

Oprávárenské práce na dvou typech podvozků podle něj nebyly natolik odlišné, aby je nemohla dělat jedna společnost.

S tímto názorem ale České dráhy nesouhlasí a proti prvoinstančnímu rozhodnutí antimonopolního úřadu se odvolaly, řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Více společnost kauzu komentovat nechtěla.