České dráhy dostaly téměř padesátimilionovou pokutu

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Nádraží Praha-Holešovice.
Nádraží Praha-Holešovice.
Nádraží Praha-Holešovice.
Nádraží Praha-Holešovice.
Nádraží Praha-Holešovice.
10
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil Českým drahám pokutu 48 milionů korun za účast na kartelové dohodě v rámci projektu Italia Express. Sankci 3,67 milionu korun dostala také společnost AWT Čechofrachtr. ÚOHS to dnes oznámil v tiskové zprávě. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Státnímu podniku původně hrozila pokuta až 350 milionů korun, díky spolupráci s úřadem je ovšem pokuta nižší.

Podle antimonopolního úřadu se České dráhy měly společně s Rail Cargo Austria AG a AWT Čechofracht dohodnout na společném postupu v rámci soutěže na projekt v nákladní dopravě Italia Express. Konkrétně se firmy dohodly na cenové koordinaci či výměně citlivých informací, což vedlo k rozdělení trhu.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského byla dohoda uzavřena za bývalého vedení v roce 2006, kdy jejich součástí byla i nákladní železniční doprava. Dnes nákladní dopravu zajišťuje dceřiná společnost ČD Cargo.

Vedení podniku se proto před dvěma lety, kdy bylo řízení zahájeno, rozhodlo s ÚOHS aktivně spolupracovat a využít takzvané procedury narovnání. Ta díky spolupráci obviněných umožňuje urychlit průběh procesu a pro obviněné často i snížení jim hrozící pokuty.

Stejně postupovaly i další obviněné firmy. Obě tuzemské tak dosáhly výrazného snížení sankce, rakouské Rail Cargo Austria AG byla pokuta úřadem prominuta úplně.

"České dráhy rovněž přijaly sérii opatření, která zajistí eliminaci obdobného jednání v budoucnu," dodal Šťáhlavský.

Skupině České dráhy v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun. Do skupiny patří vedle osobního dopravce také ČD Cargo, ČD Telematika nebo Výzkumný ústav železniční.