České dráhy investují 182 milionů do modernizace rychlíkových vozů

České dráhy

České dráhy

Celkem 26 rychlíkových vozů zmodernizují České dráhy. Celá rekonstrukce by měla přijít na 182 milionů korun. Vozy dostanou nově elektrické zásuvky, elektronické otevírání dveří a rozšířený prostor pro uložení kočárků a jízdních kol. Jezdit by měly od podzimu 2014.

Modernizace, která by měla trvat 15 měsíců, se uskuteční v Krnovských opravnách a strojírnách. Vagony by měly příští podzim vyjet na trati z Brna do Olomouce přes Břeclav a Otrokovice a na trase z Kolína přes Mělník do Ústí nad Labem. Prvně jmenovaný spoj navíc zrychlí z dosavadních 120 na 140 kilometrů v hodině. „Na trati Olomouc - Brno by se využilo i 160 kilometrů v hodině,“ potvrdil mluvčí drah Petr Štáhlavský.

Zrekonstruované vagony by podle Českých drah měly být v rychlících řazeny společně s klimatizovanými vozy modernizovanými polskou společností Pesa Bydgoszcz a řídícími vozy, které prošly modernizací v šumperském podniku Pars nova.

Letos České dráhy očekávají dodávku přibližně 150 nových nebo modernizovaných vozidel za zhruba šest miliard korun. Z vozidel určených pro dálkovou dopravu nyní prochází modernizací 64 kombinovaných vozů 2. třídy s oddílem pro vozíčkáře a přepravu jízdních kol. Dalších 55 velkoprostorových rychlíkových vagonů projde zásadní modernizací a bude mimo jiné vybaveno klimatizací, 32 vozů má projít projít výměnou interiéru.