České dráhy koupily od rakouských drah vagony za stovky milionů

Rychlík rakouských železnic ÖBB, typ UIC-Z

Rychlík rakouských železnic ÖBB, typ UIC-Z Zdroj: Profimedia

České dráhy
České dráhy
České dráhy
4
Fotogalerie

České dráhy koupily od rakouské železniční společnosti ÖBB 41 rychlíkových vozů. Dráhy za starší osobní vozy zaplatí celkem 13,7 milionu eur (zhruba 355 milionů korun). Dopravce to oznámil v tiskové zprávě. Část vozů plánuje podnik zrekonstruovat.

"Využili jsme další příležitost k rozšíření našeho parku o komfortní rychlíkové vozy typu UIC-Z, které naši rakouští kolegové prodávali. Jedná se sice o starší vozy, ovšem s moderní konstrukcí vybavené klimatizací, oddíly se šesti místy k sezení a schopné provozu rychlostí až 200 km/h," uvedl člen představenstva Českých drah Miroslav Kupec, který je v podniku odpovědný za techniku, servis a majetek.

Dráhy plánují po provedení nezbytných kontrol a revizí většinu vozů nasadit do provozu co nejdříve. Ještě předtím chce společnost menší část vozů zrekonstruovat. Nově pořízené vozy budou jezdit na domácích i mezistátních linkách.

Státní dopravce má pro rychlost 160 km/h a více téměř 900 osobních vozů a 50 lokomotiv. Denně vypraví v průměru 7016 vlaků, které v ujedou kolem 340.000 km za den.