České dráhy podaly námitku proti smlouvě s Arrivou

Arriva spouští linku z pražského Masarykova nádraží do Kralup nad Vltavou

Arriva spouští linku z pražského Masarykova nádraží do Kralup nad Vltavou Zdroj: E15 Anna Vackova

České dráhy nevzdávají boj o trať Plzeň – Most. V poslední možnou chvíli podaly námitku proti záměru ministerstva dopravy uzavřít smlouvu s konkurenční Arrivou. Ministerstvo záměr zveřejnilo už 3. září, vzápětí poté, co se otevřely obálky s oběma nabídkami. Arriva nabídla nižší cenu.

„České dráhy upozorňují na celou řadu závažných skutečností, kterými by objednatel při uzavření smlouvy se společností Arriva nedodržel podmínky obsažené ve svém neformálním poptávkovém řízení, nebo by dokonce došlo k porušení obecně závazných předpisů,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Jako jeden z důvodů dráhy uvádějí absenci WC pro invalidy ve vlacích Arrivy.

„V případě, že by České dráhy postupovaly stejně jako společnost Arriva a nabídly by sice vhodná vozidla pro linku R 16 Most - Plzeň, ovšem nesplňující požadavky na bezbariérovost, byla by nabídka dokonce nižší, než je u konkurenční společnosti,“ doplnil Šťáhlavský.

Dvouměsíční lhůta

Ministerstvo poukazuje na to, že záměr uzavřít smlouvu s Arrivou zveřejnilo tak rychle kvůli následné dvouměsíční lhůtě. Ta musí uplynout před podpisem smlouvy, tudíž nejbližší termín uzavření kontraktu je třetí listopad. U Českých drah už tato lhůta uplynula. Žádný z dopravců tudíž nemá smlouvu jistou, i když ministerstvo už dříve zdůraznilo, že jde především o cenu.

Arriva žádá 81 korun na vlakový kilometr, ČD 88 korun. Ředitel Arrivy Daniel Adamka před několika dny deníku E15 řekl, že bezbariérovost má firma vyřešenu. Detaily ale neuvedl, zřejmě půjde o nějaký druh přestavby vlaku. Námitku ČD nyní bude úřad zkoumat.