České dráhy prodávají bývalou nádražní budovu v Říčanech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Bývalá nádražní budova v Říčanech u Prahy je na prodej. Cena zatím nebyla stanovena. České dráhy se budovy zbavují spolu s dalšími nepotřebnými objekty, jejichž seznam zveřejnily na svých webových stránkách.

Říčanský starosta Vladimír Kořen řekl, že město o budovu nemá zájem, protože by pro ni nemělo využití. Domníval se však, že by se do ní mohla nastěhovat policie. Ta to ale odmítla. Další osud objektu je tak nejasný.

V prvním a druhém nadzemním podlaží je pět bytů obývaných nájemníky. Předmětem prodeje není úschovna zavazadel, která se má od objektu stavebně oddělit.Bývalá výpravní budova není využívána od roku 2008, kdy bylo nádraží rekonstruováno. Prodej jízdenek zajišťuje obchod Pont v tunelu pod nástupišti.

České dráhy letos rozprodávají nemovitosti za více než miliardu korun. Většinou jde o sklady, dílny, kůlny nebo zahrádky, v nabídce se ale najdou i bytové domy nebo výpravní budovy. Nemovitosti jsou většinou umístěny kolem kolejí nebo v areálu železničních stanic. Některé jsou přitom ve značně zchátralém stavu.

Česká televize nedávno uvedla, že mnohým venkovským nádražím v současnosti hrozí demolice, přestože obce i soukromníci mají zájem málo využívané objekty odkoupit. Údajná provázanost státní železnice s místními firmami, které na takovýchto zakázkách vydělávají, se podle ČT stala i předmětem zájmu Bezpečnostní informační služby.