České dráhy zachovají slevy pro studenty. Není jasné, zda přispěje stát

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

České dráhy zachovají slevy pro žáky a studenty. Reagují tak na požadavek ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS). V současné době se projednává konkrétní výše bonusů. Deník Dnes koncem února napsal, že resort dopravy připravuje nový cenový výměr, který nebude poskytování slev pro studenty a žáky dopravcům nařizovat. Stále ale není jasné, jestli budou moct dopravci za tyto slevy požadovat po ministerstvu kompenzace.

„Požaduji, aby tento dopravce (ČD) nadále poskytoval slevy jak pro žáky, tak studenty. Jejich zachování je pro dojíždění do škol nezbytné. České dráhy můj požadavek respektují a zrealizují návrh ještě v první polovině tohoto roku,“ uvedl Stanjura.

Podle mluvčího konkurenčního RegioJetu Aleše Ondrůje bude soukromá firma na takový postup reagovat. „Pokud ministerstvo k těmto krokům přistoupí, bude RegioJet i nadále poskytovat slevy dětem, studentům a dalším sociálním skupinám - přesně ve stejném rozsahu jako České dráhy a kompenzace za tyto slevy bude v plné výši fakturovat ministerstvu,“ sdělil Ondrůj s tím, že to je přesně v souladu s evropskou legislativou.

„Pokud stát poskytuje kompenzace na poskytování slev sociálním skupinám cestujících jednomu dopravci, musí poskytovat tyto kompenzace i ostatním dopravcům. Jinak by se jednalo o diskriminaci a porušení volné soutěže dopravců na liberalizovaném trhu,“ upozornil Ondrůj.

Mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák ale reagoval, že i v případě ČD jde o klasickou komerční nabídku, která bude poskytována na podnikatelské riziko. „Plánované zrušení státem nařízených slev a jejich kompenzací se týká všech dopravců, bez výjimky. Je pak pouze na nich, jestli a v jaké výši je poskytnou svým zákazníkům,“ uvedl.

Železniční dopravci dříve, když se objevily spekulace o rušení studentského jízdného, uvedli, že slevy pro studenty budou dál platit z vlastních peněz i tehdy, že by jim stát přestal doplácet rozdíl mezi studentským jízdným a cenou obvyklou. Soukromí dopravci ale požadují, aby České dráhy nebyly zvýhodněny a o dotaci za studentské jízdné skutečně přišly.

Dosud dopravci museli studentům slevit čtvrtinu ceny jízdného a ušlý zisk poté vyúčtovat ministerstvu dopravy.