České gripeny zasahovaly proti španělskému airbusu, pilot nekomunikoval

Gripen startuje ze základny v Čáslavi

Gripen startuje ze základny v Čáslavi Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Dvě stíhačky Gripen české armády musely v pátek vzlétnout k airbusu španělského dopravce Vueling Airlines. Stroj letící na lince z Helsinek do Barcelony totiž po vstupu do českého vzdušného prostoru nenavázal spojení s dispečery, jeho pilot si prý naladil špatnou frekvenci.

Incident na českém nebi serveru E15.cz potvrdil mluvčí Řízení letového provozu ČR Richard Klíma. Podle něj došlo k zásahu proti letounu A320 společnosti Vueling Airlines v rámci spolupráce české armády a dispečerů.

„Po zákroku gripenů španělský pilot oznámil, že je na palubě jeho letadla vše v pořádku a jako důvod ztráty spojení uvedl, že měl naladěnou jinou frekvenci,“ upřesnil Klíma.

Mluvčí zároveň dodal, že událost neměla vliv na bezpečnost a plynulost letového provozu ve vzdušném prostoru České republiky.

Podle odborného serveru Aeroinside.com se airbus nad Českem pohyboval bez komunikace zhruba čtvrt hodiny. Spojení se nakonec podařilo navázat až na nouzové frekvenci a letadlo nízkonákladových aerolinek po dvou hodinách v pořádku přistálo v Barceloně.