Česko a Polsko začnou připravovat splavnění Odry z Ostravy

Křižovatka hotového úseku kanálu Odra–Dunaj s Gliwickým průplavem u města Kędzierzyn-Koźle v Polsku

Křižovatka hotového úseku kanálu Odra–Dunaj s Gliwickým průplavem u města Kędzierzyn-Koźle v Polsku Zdroj: Jaroslav Kubec, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Remorkér Beskydy táhne sestavu přes mělčinu
Pod Hlubokou voda chvíli proudí, brzy se ale zastaví v Hněvkovické přehradě.
Hlavními producenty lodí v Bangladéši jsou doky Ananda
České loděnice 11. prosince 2013 v Křešicích na Děčínsku spoustily na vodu největší loď, která byla v Česku kdy vyrobena.
České loděnice 11. prosince 2013 v Křešicích na Děčínsku spoustily na vodu největší loď, která byla v Česku kdy vyrobena.
8
Fotogalerie

Češi a Poláci vytvoří tým pro splavnění části Odry. Premiér Bohuslav Sobotka označil po dnešním setkání s polskou kolegyní Beatou Szydlovou projekt splavnění řeky mezi Ostravou a polským městem Kozlí do budoucna za perspektivní.

Společně s Polskem bude Česko hledat také evropské peníze na propojení dálnic D11 a S3 na východě Čech. Sobotka polskou premiérku při setkání ve slezském městě Visla informoval, že česká vláda se snaží urychlit práce na dálnici vedoucí na hranice s Polskem z Hradce Králové.

Předseda české vlády ve Slezsku také představil český program takzvaných kotlíkových dotací, tedy státních příspěvků na výměnu starých kotlů v domácnostech. Česká strana podle něj uvítá každou investici do zlepšení ovzduší. "To zajímá intenzivně občany na české i polské straně," řekl Sobotka.

Sobotka na tiskové konferenci ocenil informace o modernizaci polské železniční tratě do Katovic. Se Szydlovou hovořil také o plánovaném rozšíření hnědouhelného dolu Turów, který leží nedaleko Frýdlantského výběžku. Česko bude žádat o dokumentaci, aby se mohlo zapojit do posouzení vlivu projektu na životní prostředí. Jako problematické vidí zejména udržení hladiny podzemních vod. "Rádi bychom zabránili možným negativním vlivům," řekl předseda české vlády.

Polská premiérka novinářům řekla, že se se Sobotkou shodli na nutnosti zlepšovat na obou stranách hranic infrastrukturu. Například dálnice S3 a D11, to je důležitý projekt, záleží nám na tom, abychom ho společně dokončili," uvedla. Sobotka ocenil, že obě strany se dohodly na tom, že budou hledat možnost, jak propojení financovat s využitím evropských fondů.

Politici také probrali plán na novou smlouvu o policejní spolupráci, která by umožnila přeshraniční policejní zásahy. Podle Sobotky je uzavření podobné dohody důležité pro boj s výrobci a distributory pervitinu. Současná smlouva o policejní spolupráci obou zemí je deset let stará. Novou by Polsko a Česko měly podle Szydlové uzavřít v brzké době.

Vzorem pro česko-polskou smlouvu by se měla stát dohoda s Německem, která platí od letošního října. Umožňuje mimo jiné rychlý operativní zásah na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby, například bezprostředního ohrožení života. Takový zásah je možný v pásmu deseti kilometrů od společné hranice.

Szydlová rovněž ocenila, že Sobotka přislíbil podporu polské kandidatuře na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Dále bude podle ní také pokračovat spolupráce v kultuře a výměně zkušeností. Sobotka označil dnešní rozhovory ve Visle nedaleko českých hranic za dobré a užitečné.