Česko patří u nákladních aut a busů mezi osm největších trhů Evropy

Nákladní automobil firmy DSV

Nákladní automobil firmy DSV Zdroj: DSV

V České republice se letos daří prodejům užitkových automobilů. Jejich odbyt za prvních pět měsíců roku stoupl meziročně o pětinu na víc než devět tisíc vozidel, přičemž v kategoriích těžké nákladní vozy a autobusy se Česko dostalo dokonce mezi osm největších trhů celé Evropy.

Prodeje nákladních aut nad 3,5 tuny v tuzemsku vzrostly od ledna do května meziročně o 28 procent na 3791 vozidel. „Český trh je podle počtu prvních registrací již na 7. místě v Evropě a je jedním z trhů, kde došlo k výraznému meziročnímu růstu,“ konstatuje Sdružení automobilového průmyslu.

V celé Evropě vzrostly prodeje těžkých „náklaďáků“ o víc než tři procenta na bezmála 117 tisíc vozů. Nejvíc aut si zaregistrovali zákazníci v Německu (36 409), ve Francii (16 911) a Velké Británii (11 615).

Největší trhy v kategorii nad 3,5 t (leden až květen 2014):Prodeje vozů na 3,5 tProdeje vozů na 3,5 t | SAPZdroj: AutoSAP

Trh s autobusy je řádově nižší, nicméně i jejich odbyt rostl v Česku dvouciferným tempem. Celkem se jich za pět měsíců prodalo 401, což představuje proti stejnému období loni čtvrtinové zvýšení.

„Česká republika patří mezi země s relativně vysokým nárůstem prvních registrací nových autobusů a český trh autobusů je v Evropě za uvedené období osmý největší,“ uvedlo sdružení. První registrace nových autobusů v celé Evropě posílily o 6,8 procenta na 13 652.

Celkově prodej všech užitkových vozů a autobusů v Evropě, tedy včetně dodávkových automobilů do 3,5 tuny, stoupl o zhruba devět procent na 776 348 vozidel. Český trh vzrostl o 21 procent na 9108, v celkových prodejích je ale až na 16. příčce, kam ho stáhly prodeje právě dodávek. U nich je Česko s necelými pěti tisíci vozy až na 17. místě, a to i přes 16procentní nárůst.

Prodeje všech užitkových automobilů (leden až květen 2014):Celkové prodeje užitkových vozidelCelkové prodeje užitkových vozidel | SAPZdroj: AutoSAP