Český aeroholding loni zvýšil hrubý zisk 3,6 miliardy korun

Airbus A330 ČSA

Airbus A330 ČSA Zdroj: CSA

Klíčové společnosti skupiny Český aeroholding (ČAH) - Český aeroholding, Letiště Praha, Czech Airlines Handling a Czech Airlines Technics - dosáhly v roce 2014 hrubého provozního zisku (EBITDA) 3,6 miliardy korun. Na výsledcích se podílely rostoucí tržby, které dosáhly devět miliard korun, zároveň i úsporná opatření zavedená novým vedením ČAH.

Provozní zisk celé skupiny ČAH loni meziročně vzrostl o 383 milionů na 3,6 miliardy korun. Samotný ČAH a. s. s Letištěm Praha, což management vykazuje jako jednu firmu, vytvořil EBITDA 3,453 miliardy korun, Czech Airlines Handling provozní zisk 90 milionů korun a Czech Airlines Technics 60 milionů korun.

„K výsledkům významně přispělo zefektivnění celé skupiny, která se dokázala vypořádat s poklesem výkonnosti Českých aerolinií a celkově snížit závislost na národním dopravci. Klíčovému aktivu skupiny, Letišti Praha, rostl počet cestujících i tržby,“ okomentoval čísla předseda představenstva ČAH Václav Řehoř.

EBITDA Letiště Václava Havla Praha meziročně vzrostla o 16 procent z 1,5 miliardy na 1,8 miliardy korun. Tržby z letištních poplatků vzrostly o 235 milionů z 3,6 miliardy na 3,8 miliardy korun.

Výnosy z handlingu, tedy odbavování cestujících a letadel, vzrostly o 19 milionů korun (2,8 %). Na růstu se podle Řehoře podílel především úspěšný vstup Czech Airlines Handling na trh plnění leteckými PHM a růst objemu handlingových služeb poskytovaných externím klientům.

Na meziročním růstu se také poprvé podílela i společnost Czech Airlines Technics, která zvýšla EBITDA ze ztrátových minus 12 milionů korun na plus 61 milionů korun. Přispěla k tomu i změna obchodní strategie, kdy se společnosti poprvé podařilo zajistit dlouhodobé smlouvy s garantovaným objemem.

Koncem roku očekáváme zlepšení ratingu na A2

„Významně se na růstu loňské EBITDA podílela i úsporná opatření, která v roce 2014 snížila provozní a mzdové náklady o 136 milionů korun,“ dodal předseda představenstva ČAH.

Zdraví ČAH podle Řehoře potvrdil i rating agentury Moody's, která v květnu neklasifikovala rating z A3 s negativním výhledem na A3 se stabilním výhledem. „Koncem roku očekáváme ještě zlepšení na A2,“ předpověděl Řehoř.

Celkové zadlužení ČAH, které tvoří zejména úvěr u EIB na výstavbu terminálu 2, kleslo o 2,5 mliardy na 9,8 miliardy korun koncem roku 2014.

Ztráta kvůli znehodnocení majetku

Podle mezinárodních ukazatelů IFRS Český aeroholding loni prohloubil v ukazateli zisk po zdanění meziročně ztrátu ze 44 milionů na 324 milionů korun. Ztráta je způsobena jednorázovou účetní operací - znehodnocením majetku, které je výsledkem ověření jeho skutečné tržní hodnoty.

Šlo o přecenění dceřiných společností Českých aerolinií, které ještě před vstupem ČSA do aeroholdingu kupoval právě Český Aeroholding od ČSA.

Podle nového auditu je hodnota tohoto majetku o 1,2 miliardy nižší než cena, kterou aeroholding zaplatil. Bez těchto vlivů by vykázal aeroholding zisk 1,517 miliardy korun.

Řehoř také potvrdil, že v následujících letech chce ČAH vyplácet na dividendě 20 procent z čistého zisku. Shodou okolností dnes proběhlo jeho jednání s představiteli MF a MMR, aby tyto peníze byly přesunuty do rozpočtu MMR.

Odkud by je měla získat agentura pro podporu cestovního ruchu CzechTourism, což by Letišti Praha posloužilo k lákání dalších zahraničních pasažérů do Prahy. Výsledky jednání na dotaz E15.cz Řehoř zatím neupřesnil, MF a MMR se však podle něj staví k záležitosti kladně.

Nové dálkové linky a odklad paralelní dráhy

K rozvoji Letiště Praha Řehoř mimo jiné upřesnil, že v září by mohla přibýt na ruzyňském letišti dálková linka Praha – Peking a ČAH v současnosti komunikuje i o dalších dálkových linkách do Šanghaje, Vietnamu či USA.

Řehoř současně předpověděl, že Letiště Praha bude určitě časem potřebovat druhou paralelní dráhu. Její stavba za 12 miliard měla začít v roce 2019, ale tento termín se nyní odsouvá.

„Stavět se bude až tehdy, co nám analýzy potvrdí, že první dráha už je maximálně vytížena,“ uzavřel komentář šéf ČAH.