Českým drahám v pololetí klesl zisk, kvůli ČD Cargu

Vlak ČD Cargo projíždí stanicí Kolín

Vlak ČD Cargo projíždí stanicí Kolín Zdroj: Phil Richards, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Skupina Českých drah v prvním pololetí hospodařila se ziskem 102 milionů korun, což je meziročně o 56 milionů korun méně. Podle vedení skupiny se na poklesu zisku podepsalo především zhoršené hospodaření nákladní dcery ČD Cargo. Naopak osobní doprava výsledky vylepšila, i když stále zůstává ve ztrátě. Tržby celé skupiny klesly o procento na 16,3 miliardy korun.

V osobní dopravě šly tržby nahoru o 2,4 procenta na 10,4 miliardy. Klesly i náklady, díky čemuž se ztráta zastavila na 78 milionech. Loni přitom v osobní dopravě činila 262 milionů.

Nákladní doprava zůstala v zisku, ale výrazně hubenějším než před rokem. Pokles činí 60 procent na 216 milionů. Dolů šly i tržby z 6,3 miliardy na 5,9 miliardy.

„V prvním pololetí nás trápily ucelené nákladní vlaky. Byly nižší přepravy, nižší jednotkové ceny i marže. Je cítit velký tlak od soukromých dopravců,“ řekl šéf Českých drah Pavel Krtek. Jako hlavního konkurenta jmenoval ostravskou AWT, kterou letos převzalo polské PKP Cargo. „Jde to trochu proti sobě,“ komentoval Krtek protichůdný vývoj v osobní a nákladní dopravě.

Nafta zlevňuje kamiony

ČD Cargo ale dlouhodobě zatěžují hlavně takzvané jednotlivé zásilky. „Aktuální nízké ceny nafty ještě více zvýhodňují kamionovou dopravu, takže mnohdy nejsme schopni nabídnout konkurenceschopnou cenu,“ doplnil šéf carga Ivan Bednárik.

Firmě se tak stále nedaří dotáhnout segment jednotlivých vozových zásilek alespoň na nulu. Celkově ČD Cargo v pololetí přepravilo téměř 33 milionů tun zboží, což je o 1,3 milionu tun méně než před rokem. Investice v nákladní dopravě v pololetí vzrostly z 373 milionů na 555 milionů. V osobní dopravě naopak investice mírně klesly ze dvou miliard na 1,9 miliardy.