Českým drahám vadí i druhý tendr na šumavskou lokálku, daly podnět ÚOHS

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

České dráhy u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) napadly i druhý výběr dopravce, který by měl provozovat takzvané šumavské lokálky. Už jednou přitom antimonopolní úřad rozhodl, že Jihočeský kraj chyboval.

Antimonopolní úřad v polovině letošního roku zrušil výběr vítěze, jímž se měla stát společnost GW Train Regio, která nabídla nejnižší cenu.

Rozhodnutí dosud není pravomocné. Vedení kraje následně uvedlo, že výběrová komise nedostatek odstranila a v novém řízení vybrala stejného vítěze. Také proti tomuto postupu se České dráhy odvolaly.

Nový provozovatel by měl na trase najezdit zhruba 1,337 milionu vlakových kilometrů ročně při celkových předpokládaných nákladech 2,25 miliardy korun

„ÚOHS vede na návrh společnosti České dráhy prvostupňové správní řízení týkající se opakovaného výběru nejvhodnější nabídky a možné mimořádně nízké nabídkové ceny v nabídkovém řízení,“ řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Řízení je podle něj ale přerušeno do doby, než bude rozhodnuto o rozkladu Českých drah v původním tendru.

Soutěž se vede o provoz tratí České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Nové Údolí a Strakonice - Volary od prosince 2016. Nový provozovatel by měl na trase najezdit zhruba 1,337 milionu vlakových kilometrů ročně při celkových předpokládaných nákladech 2,25 miliardy korun.