Českým drahám vzrostl provozní zisk, daří se snižovat režijní náklady

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Osobní doprava Českých drah vykázala za pololetí hrubý provozní zisk EBITDA ve výši 1,274 miliardy, což je o 400 milionů lepší výsledek než loni. Vedení firmy to připisuje především sníženým nákladům.

Režijní náklady klesly více než o sto milionů, na mzdách podnik ušetřil téměř 70 milionů, na provozu vlaků 60 milionů. Cestujících bylo meziročně o 21 tisíc více, což v milionových číslech ČD neznamená významný přírůstek. Mluvčí drah Radek Joklík to mimo jiné připisuje povodním. Za prvních šest měsíců dráhy převzaly na pět desítek nových vozidel pro osobní dopravu více než za pět miliard korun.

Na úrovni EBITDA si vedla meziročně lépe i dceřiná společnost, nákladní ČD Cargo. Hrubý provozní zisk dosáhl 901 milionů, o 120 milionů více než před rokem. Zisk před zdaněním EBT se v pololetí zvýšil o 250 milionů na 310 milionů. I zde jde podle drah o úsporu nákladů, oběma číslům pomohl i prodej železničních vozidel, který přinesl čistý zisk 85 milionů korun. Tržby z vlastní přepravy klesly o 350 milionů na 5,2 miliardy. Podle Joklíka přišel pokles tržeb v červnu s povodněmi.