Číňané provádí v dopravci Travel Service audit, už mají desetinu akcií

Travel Service - ilustrační foto

Travel Service - ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Kuba Bozanowski - Wikimedia Commons

Čínská skupina CEFC provádí v letecké společnosti Travel Service hloubkový audit. Podle jeho výsledku dál navýší kapitál. Travel Service a CEFC začaly naplňovat dohodu ze začátku září, podle které Číňané získají těsný menšinový podíl v české firmě.

CEFC v posledních dnech převzala deset procent akcií a zároveň zahájila hloubkovou prověrku Travel Servisu, takzvanou due diligence. Pokud vše dobře dopadne, navýší Číňané svůj podíl na 49,92 procenta. Finanční objem transakce zveřejněn nebyl, Travel Service by měl ale výrazně posílit základní kapitál.

Číňané chtějí získat ve společnosti Travel Service akciový podíl 49,92 procenta

„CEFC vnímáme jako silného partnera, který přispěje k dalšímu rychlému růstu společnosti,“ uvedl v září předseda představenstva a spolumajitel Travel Servisu Jiří Šimáně. Podle něj toto spojenectví umožní letecké firmě průnik na čínský trh.

Číňané se přitom zprostředkovaně vlámali i do Českých aerolinií, kde má Travel Service třetinový podíl. Obě aerolinky si i po transakci zachovají status evropského dopravce, což znamená volný pohyb po evropském nebi.

Číňané investující v Česku jsou napojení na pekingskou vojenskou rozvědku