Čínské aerolinky si objednaly u Airbusu stovky letadel za 37 miliard dolarů

Airbus A320neo

Airbus A320neo Zdroj: Reuters

Airbus A320neo
Airbus A320neo
Čínské aerolinky China Eastern Airlines
Čínské aerolinky China Eastern Airlines
5
Fotogalerie

Čínské letecké společnosti si od evropského výrobce letecké techniky Airbus objednaly téměř 300 letadel, jejichž hodnota podle katalogových cen přesahuje 37 miliard dolarů (zhruba 880 miliard korun). Jde o největší objednávku letadel ze strany čínských aerolinek od začátku pandemie covidu-19, informovaly dnes tiskové agentury, které se odvolávají na sdělení jednotlivých aerolinek. Zakázky podléhají schválení akcionářů.

Společnost China Eastern Airlines oznámila, že podepsala s Airbusem smlouvu o nákupu stovky letadel A320neo. Hodnota objednávky podle katalogových cen činí 12,8 miliardy dolarů. Velké aerolinky nicméně od výrobců letadel obvykle dostávají výrazné slevy, když nakupují ve větších objemech, připomíná agentura Reuters. Společnost China Eastern uvedla, že sleva je větší než obvykle.

Aerolinky China Southern Airlines informovaly, že koupí 96 letadel A320neo. Hodnota jejich objednávky podle katalogových cen činí 12,2 miliardy dolarů. Společnost Air China si od Airbusu objednala 64 letadel A320neo a její dceřiná firma Shenzhen Airlines dalších 32 letadel A320neo.

Výrobce letadla dodá v letech 2023 až 2027, přičemž většina z nich se očekává od roku 2024. Společnost Air China uvedla, že díky nákupu nových strojů zvýší kapacitu měřenou dostupnými tunokilometry o 10,4 procenta, aerolinky China Southern očekávají nárůst kapacity o 13 procent. Tunokilometr je provozní jednotka označující přepravu jedné tuny na vzdálenost jednoho kilometru, má zkratku tkm.

Qatar Airways ukazují poškození laku letounů Airbus A350

Video placeholde
• Qatar Airways

Letecká společnost China Eastern informovala, že nová letadla s jednou uličkou nasadí především na vnitrostátních linkách a na cestách do sousedních zemí, jako je Japonsko a Jižní Korea, a také do oblasti jihovýchodní Asie.

Společnost Airbus v prohlášení uvedla, že tyto zakázky ukazují pozitivní dynamiku oživení a dobré vyhlídky čínského trhu letecké dopravy. Jakmile budou splněna příslušná kritéria, zařadí je na seznam nevyřízených objednávek.

Oznámené zakázky jsou významným úspěchem Airbusu v konkurenčním boji s americkým rivalem Boeing. „Zklamalo nás, že geopolitické rozdíly nadále omezují vývoz amerických letadel,“ reagoval americký výrobce zprávu o zakázkách, které si čínští letečtí dopravci zadali u evropského konkurenta. Boeing dodal, že stále naléhá na produktivní dialog mezi vládami Spojených států a Číny.

Akcie Airbusu si dnes na burze v Paříži připsaly přes tři procenta.