ČSA mají novou kolektivní smlouvu, posádky budou pružnější

Airbus A319 aerolinek ČSA

Airbus A319 aerolinek ČSA Zdroj: Stepan Bruner, E15

Vedení Českých aerolinií dnes dopoledne podepsalo s pěti odborovými organizacemi ve firmě novou kolektivní smlouvu na letošní rok. Jednání trvala zhruba půl roku. Vítězstvím managementu je už samotný fakt, že smlouva byla uzavřena pouze na jeden rok. Předchozí dohody platily vždy tři nebo dva roky, právě poslední dvouletou vypovědělo vedení loni v létě sotva ve čtvrtině její platnosti. Definitivně ale vyprší až zítra, kdy skončí výpovědní lhůta.

„Podpisem smluv České aerolinie učinily důležitý krok k větší konkurenceschopnosti, což je základní podmínka dalšího rozvoje společnosti,“ uvedl prezident Philippe Moreels. Vedení se omezilo pouze na prohlášení, že smlouvy přinesou oproti minulosti větší pružnost v plánování posádek.

„V zásadě jsme spokojeni, bylo to maximum možného. Drobné ústupky jsme udělali v pravidlech pro plánování letů,“ řekla serveru E15.cz předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová. Stevardům, letuškám a zřejmě i pilotům se mírně přitáhnou šrouby při žádostech o dny volna. Mzdová ujednání nebyla zveřejněna.

Zajímavostí je, že jako první odsouhlasili podmínky smlouvy piloti, kteří v minulosti vždy patřili k největším kverulantům. Důvodem může být skutečnost, že nejhlasitější letci dostali v létě padáka. Musel odejít například bývalý viceprezident firmy Peter Jusko nebo někdejší prezident sdružení pilotů CZALPA Peter Žmolík.

„Opět se potvrdilo, že jen věcná jednání vedou k oboustranně akceptovatelnému výsledku. Letos opět převládl zdravý rozum a fakta,“ doplnil Moreels. Výsledkem je podle něj model, podle kterého budou moci být všechny posádky více využitelné v závislosti na provozní situaci a potřebách společnosti.