ČSA mají po letech dálkové letadlo, obří Airbus přistál v Ruzyni

České aerolinie mají opět po letech letadlo pro dálkové linky. Dlouho očekávaný airbus A330 v barvách Českých aerolinií přiletěl 14. května kolem půl šesté odpoledne na pražské Letiště Václava Havla.

České aerolinie mají opět po letech letadlo pro dálkové linky. Dlouho očekávaný airbus A330 v barvách Českých aerolinií přiletěl 14. května kolem půl šesté odpoledne na pražské Letiště Václava Havla. Zdroj: ctk

České aerolinie mají opět po letech letadlo pro dálkové linky. Airbus A330 v barvách ČSA již přiletěl na pražské letiště Václava Havla. Od 1. července budou České aerolinie letadlo využívat na trase Praha - Soul, kde doplní letový harmonogram partnerských Korean Air.

Stroj pro dálkové lety aerolinkám ČSA ve flotile chyběl tři roky. Dříve pro dálkové lety využívaly starší typ letounu určeného pro střední a dlouhé trasy - Airbus A 310, se kterým do roku 2009 létaly do New Yorku.

Novým letadlem chtějí ČSA mezi Prahou a Soulem létat v sobotu a v neděli. Korean Air létá stejným typem letounu v pondělí, ve středu, v pátek a v sobotu. Letový harmonogram by se ale ještě v průběhu léta mohl mírně upravit, naznačil mluvčí dopravce Daniel Šabík. Dále je letoun připraven na cesty do Almaty, Moskvy a Tel Avivu. Společnost v budoucnosti plánuje doplnění flotily o další stroje Airbus A330.

České aerolinie mají opět po letech letadlo pro dálkové linky. Dlouho očekávaný airbus A330 v barvách Českých aerolinií přiletěl 14. května kolem půl šesté odpoledne na pražské Letiště Václava Havla.České aerolinie mají opět po letech letadlo pro dálkové linky. Dlouho očekávaný airbus A330 v barvách Českých aerolinií přiletěl 14. května kolem půl šesté odpoledne na pražské Letiště Václava Havla. | ctk

Airbus A 330 - 300, který mají České aerolinie pronajatý od Korean Air, je 12 let starý letoun s doletem přesahujícím 10.000 kilometrů. Je dlouhý 63,3 metru a může pojmout 276 cestujících, z toho 24 v business třídě. Spolu s ním ČSA provozují flotilu 26 letadel sestávající ze dvou typů menších Airbusů a deseti vrtulových letounů ATR.

Korean Air minulý měsíc koupily 44procentní podíl v ČSA za 67,5 milionu korun. Asijský dopravce v současnosti zaměstnává zhruba 21 tisíc lidí a provozuje 146 letadel.