ČSA obnovují spolupráci s Alitalií, poprvé nabídnou lety do Jižní Ameriky

Airbus A319 ČSA na letišti v Praze

Airbus A319 ČSA na letišti v Praze Zdroj: Stepan Bruner, E15

České aerolinie a italský národní dopravce Alitalia po několikaleté přestávce obnovují spolupráci. Společnosti uzavřely dohodu o sdílení kódů na desítkách linek. ČSA díky tomu rozšíří svou nabídku na čtyřicet letů týdně mezi Českem a Itálií. Postupně přidají i další atraktivní destinace v Severní a Jižní Americe nebo na Blízkém východě. Informace deníku E15 potvrdil mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Díky sdílení kódu mohou aerolinky pod svým jménem prodávat letenky na linkách partnerské společnosti. Mezi Prahou a Římem například ČSA nabídnou i lety Alitalie a celkem tak cestující budou moci využít až dva zpáteční spoje denně mezi oběma městy. Pod kódem OK budou moci zákazníci nakupovat také letenky na linky Alitalie z Říma do Ancony, Bari, Brindisi, Palerma nebo Reggio di Calabria.

Český dopravce přidá i vzdálenější destinace z nabídky Alitalie. Kromě linek z Říma do Ammánu a Teheránu, kam ČSA nyní nelétají, doplní i nabídku Českých aerolinií například o linky do Skopje a Bejrútu či o spojení z Říma, Milána a Benátek do Abú Dhabi. Alitalia se tak vzhledem k počtu sdílených letů třetím největším codesharovým partnerem ČSA, hned po akcionářích národního dopravce Travel Service a Korean Air.

Po získání všech nezbytných povolení by ČSA měly zahájit i prodej letenek na linkách italského partnera do Toronta, New Yorku, Bostonu, Los Angeles, Santiaga de Chile, Sao Paula a Rio de Janeira, které navazují na lety ČSA z Prahy do Říma.
Letenky do Jižní Ameriky budou ČSA nabízet vůbec poprvé ve své více než devadesátileté historii. „Schvalování jihoamerických linek tamními úřady může ale trvat několik měsíců,“ upozornil Šabík.

Alitalia svůj letový řád obohatí hlavně o linky ČSA do Benátek, Boloně, Milána, Pisy a Říma. Kód AZ se objeví i na letech z Prahy do Ostravy, Bratislavy, Košic, Oděsy a Kyjeva.