ČSA plánují přímé lety do Japonska

ČSA

ČSA Zdroj: profimedia.cz

Zdá se, že nedávné spojení Českých aerolinií a Korean Air dává českému národnímu dopravci doslova křídla. V plánech ČSA už na tuto zimu se objevují dálkové linky, které mají směřovat z Prahy na Dálný Východ. Firma je sice zatím skoupá na slovo, naznačila ale, že jedna ze dvou plánovaných linek bude mířit do Japonska.

„Další detaily k novým destinacím zveřejníme až po obdržení všech nezbytných povolení od příslušných úřadů v daných zemích,“ uvedl výkonný ředitel pro obchod a marketing Jiří Marek.

Pokud vše klapne, tak se Praha dočká přímé linky na japonské ostrovy vůbec poprvé v historii. U druhé linky firma zatím ani nenaznačuje, v úvahu ale připadají Čína a Vietnam, o kterých se v souvislosti s rozšiřováním sítě dálkových linek z Prahy mluví už léta.

O podrobnostech se dá jen spekulovat, vše ale ukazuje na využití dálkového stroje Airbus 330, který mají ČSA nyní pronajatý od Korean Air. Jediný širokotrupý (tedy se dvěma uličkami) letoun ve flotile české firmy létá od června do Soulu. Už to znamenalo nečekaný návrat do té doby neustále hubnoucích ČSA po tříleté pauze na dálkové linky. Do Soulu míří stroj v českých barvách pouze třikrát týdně, takže jeho větší vytížení by bylo logické. Létá sice i do Moskvy, což je ale linka, kam se takto velký stroj nehodí. V úvahu připadá i pronájem dalšího letadla od Korean Air.

Podle údajů Letiště Praha dává linka do Japonska ekonomický smysl. Jen loni putovalo mezi Prahou a zemí vycházejícího slunce na 65 tisíc pasažérů, z toho převážná většina do Tokia a Ósaky. Kromě dálkových linek chystají ČSA na zimu i další novinky. Posílí například lety do Permu, Nižného Novgorodu, Petrohradu, Stockholmu, Paříže nebo Ženevy.

Naopak oproti minulé zimě ubudou frekvence na linkách do Bruselu, Budapešti, Bukurešti, Düsseldorfu nebo Varšavy. Spoje do Taškentu a Tbilisi ČSA v zimě zruší úplně, ponechají je pouze v létě.

Kromě vlastních spojů chtějí ČSA posílit svoji síť i o lety jiných firem na základě sdílení kódu (takzvaná codesharová spolupráce). Tady se rýsuje především spolupráce s Air Europa, které by obohatily letový řád ČSA o destinace v Jižní Americe.