ČSA přeruší další linky. Kvůli zhoršené epidemické situaci přestane létat do Košic a Amsterdamu

Pražské letiště v době koronavirové pandemie.

Pražské letiště v době koronavirové pandemie. Zdroj: ČTK / Ondřej Deml

Pražské letiště v době koronavirové pandemie.
Pražské letiště v době koronavirové pandemie.
Odstavená dopravní letadla aerolinek Smrtwings a ČSA na Letišti Václava Havla v Praze v době pandemie koronaviru (květen 2020)
4
Fotogalerie

České aerolinie (ČSA) dočasně přeruší letecké linky do Košic a Amsterdamu. Reagují tak na pokles poptávky kvůli zhoršující se epidemické situaci v regionu. V říjnu dopravce neobnoví ani lety do Bruselu či Varšavy a sníží počet spojů do Kodaně. Uvedla to mluvčí dopravce Vladimíra Dufková.

Informaci jako první přinesl server zdopravy.cz. V síti ČSA tak zůstává na další týdny jen Paříž, Kodaň, Stockholm, Řím, Miláno, Kyjev a Oděsa. Už na počátku září ČSA zrušily lety do Londýna, Frankfurtu, Budapešti a Helsinek, připomněl server.

„Letectví se nachází v největší krizi ve své historii. Obnovení linek musí být u řady destinací ze dne na den posouváno, stejně tak již obnovená letecká spojení znovu přerušena,“ uvedla Dufková.

Linky do Amsterdamu a Košic přestanou létat zatím od 28. září do 14. října. Jejich další osud bude přitom záviset na epidemiologickém vývoji a cestovních omezeních. Další zásahy do provozu se týkají linek, které dopravce plánoval v nejbližším dnech po dřívějším omezení znovu obnovit, například do Bruselu nebo Varšavy.

Podle nejnovějších opatření tak nebudou fungovat ani v říjnu. Sníží se také provoz do Kodaně, z denního spojení na čtyři lety týdně. Už dříve navíc ČSA přerušily provoz do Budapešti, Frankfurtu nad Mohanem, Helsinek a Londýna.

Zájem o leteckou dopravu v současnosti znovu klesá. „Propad poptávky je bezprecedentní, postihuje nás to drastickým způsobem, protože se eliminuje možnost efektivního provozu leteckého spojení do velkého množství států. Zhoršující epidemiologická situace v ČR brzdí poptávku i ze zemí, které restrikce vůči ČR nezavedly,“ podotkla Dufková. Na jaře pokles letových výkonů činil 95 procent, v létě pak 80 procent. Nyní se podle dopravce situaci i kvůli nepředvídatelného přijímaní dalších restrikcí znovu zhoršuje.

ČSA a sesterské Smartwings v této souvislosti proto umožní cestujícím s rezervacemi do konce března příštího roku zdarma změnu termínu letů na termíny do 30. září 2021.

ČSA tak v současnosti létají do šesti destinací, konkrétně do Paříže, Milána, Říma, Kodaně, Stockholmu a Kyjeva. Smartwings nyní provozují linky na řecké ostrovy, do Tuniska, Tenerife a Madeiru, kterou prodlouží až do zimní sezony.

Letecká skupina Smartwings, do níž oba dopravci patří, se kvůli krizi potýká s finančními problémy. Dopravci proto v závěru srpna podali k soudu návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako Lex covid ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru.