ČSA prodaly poslední Boeingy, letadla zamíří do Afriky

Odstavené Boeingy ČSA na letišti v Praze

Odstavené Boeingy ČSA na letišti v Praze Zdroj: Stepan Bruner, E15

Zakonzervované Boeingy strávily na odstavné ploše skoro rok
Do Afriky se podívají i oba "retrojety"...
...a také takzvaný logojet v barvách aliance Skyteam
Jeden z odstavených Boeingů ČSA, v pozadí přístává jeho moderní "příbuzný" v barvách Travel Service
„Retrojet“ ČSA na letišti ve Frankfurtu
6
Fotogalerie
Českým aeroliniím se po téměř roce podařilo najít kupce pro zbývajících pět Boeigů 737-500. Stroje zamíří do Zimbabwe, uvedl server planes.cz. Kdyby se kupce nenašel, letadla by zřejmě skončila ve šrotu.

Dopravce letadla vyřadil z provozu letos v lednu, s jejich dalším provozem nepočítal kvůli jejich opotřebování a snaze sjednotit flotilu.

„První dva letouny nyní procházejí technickou přejímkou, další budou následovat,“ uvedl pro E15.cz mluvčí ČSA Daniel Šabík. K předání prvních kusů dojde leště letos, zbylé tři by měly následovat na začátku příštího roku. Další podrobnosti odmítl Šabík s odvoláním na smluvní podmínky sdělit.

Přinejmenším první dva kusy od brokerské společnosti získá provozovatel ze Zimbabwe. Podle Šabíka v africké zemi pravděpodobně skončí i další tři letouny.

Boeingy se ve flotile ČSA objevily v roce 1992, jejich počet postupně vystoupal až na 19 letadel. Při příští velké obnově flotily v letech 2004 až 2005 se ale dopravce pod vedením Jaroslava Tvrdíka rozhodl přejít na Airbusy. Boeingy začala společnost v následujících letech vyřazovat.