ČSA roste výnos z letenek

Airbus A319 Českých aerolinií

Airbus A319 Českých aerolinií Zdroj: CSA

České aerolinie začaly zlepšovat své hospodaření. Vyplývá to z informací, které týdeníku Euro potvrdil ředitel většinového akcionáře firmy, Českého Aeroholdingu, Václav Řehoř. Společnost vloni hospodařila se ztrátou 922 milionů korun.

„Léto bylo velmi úspěšné, i srpen vypadá velmi slibně. Pokud se v září nestane nějaký problém, jako třeba zhoršení situace v Rusku a na Ukrajině nebo v Izraeli a Palestině, bude i tento měsíc velmi dobrý,“ popisuje Václav Řehoř.

Firma se po příchodu nového managementu začala více inspirovat u nízkonákladových společností. Příkladem může být třeba naceňování letenek. Při stejné obsazenosti letadel z nich nyní ČSA vydělávají více peněz. „Plán na rok 2015, který připravujeme, obsahuje více takovýchto vylepšení,“ slibuje ředitel.

Letošní čísla by mohl vylepšit i chystaný prodej šesti Airbusů A320, které ČSA už nepotřebují. Není ovšem jisté, zda o ně bude na přesyceném leteckém trhu dostatečný zájem.

Aeroholding také dokončuje prodej 34 procent akcií ČSA společnosti Travel Service. Transakce by měla být dokončena v závěru listopadu. Po jejím uskutečnění zůstane státu už jen dvacet procent akcií tuzemského leteckého dopravce.

Flotila ČSA
V roce 2006 se počet strojů ČSA zaokrouhlil na padesát, k dnešku činí 23. V zimě se má navíc snížit na 19. Půjde o jeden dálkový Airbus A330 vypůjčený od Korean Air, devět Airbusů A319, sedm vrtulových letadel ATR a dva Boeingy 373 od Travel Servisu. Ten má ve flotile už 43 strojů. Korean Air a Travel Service po schválení antimonopolních úřadů letos většinově ČSA ovládnou.

Jan Šindelář: Příliš otazníků nad ČSA