ČSA se zbavily dlouholetého viceprezidenta Juska

ČSA

ČSA

V Českých aeroliniích pracoval od roku 1987 a od roku 2002 se pohyboval ve vrcholovém managementu. Pilot, dlouholetý člen představenstva a viceprezident ČSA Peter Jusko teď doplatil na neobvyklou klauzuli v kolektivní smlouvě dopravce. Podle ní může vedení kdykoli během roku propustit až čtyři piloty pro nadbytečnost bez ohledu na takzvanou senioritu, tedy délku služby.

ČSAČSA

Jusko, až do roku 2010 viceprezident pro pozemní provoz, je ve skupině čtyř pilotů a pěti stevardů, kteří dostali v těchto dnech výpověď. „Já jsem se pohyboval v exekutivě a počítám s tím, že za to musím zaplatit. Jsem nad věcí a doufám, že to s ČSA dopadne dobře,“ řekl deníku E15 padesátiletý Jusko, který má na rozdíl od současného vedení pověst člověka blízkého sociální demokracii.

Někteří ale mluví o čistce, která má vytvořit tlak na zaměstnance před novým kolektivním vyjednáváním. Vedení ztrátových ČSA totiž před několika dny po půlroce platnosti vypovědělo dvouletou kolektivní smlouvu. Důvody přitom nejsou zřejmé.

Vedení jen obecně vyjádřilo ochotu jednat o zachování zaměstnanosti výměnou za větší pružnost zaměstnanců. V první řadě jde o nasazování pilotů, letušek a stevardů. Následující půlrok ale mohou být v klidu.

„Dovolil bych si zopakovat, že i když byly kolektivní smlouvy s odborovými organizacemi působícími v ČSA otevřeny, jejich platnost trvá do 31. ledna 2014. Z toho mimo jiné vyplývá, že jejich otevření neznamená hromadné propouštění po dobu jejich trvání,“ uvedl mluvčí aerolinií Daniel Šabík.