D1 u Prahy dostane tichý asfalt, ŘSD se obává kolon

Dálnice D1 na okraji Prahy

Dálnice D1 na okraji Prahy Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ředitelství silnic a dálnic začne v dubnu opravovat úsek dálnice D1 mezi Nupaky a Prahou - Chodovem v délce zhruba osm kilometrů. Oprava vozovky ve směru na Prahu vyjde na 157 milionů korun. Opačný směr byl zrekonstruován již loni.

Během opravy dělníci odfrézují stávající asfaltový povrch a položí takzvaný tichý asfalt. Měnit budou i svodidla. Opravu provede konsorcium firem Eurovia - COLAS a má skončit letos v červnu.

Úseku se lze vyhnout, pokud řidiči využijí sjezd na Pražský okruh nebo exit 12 Říčany - Jesenice. Záleží na tom, kam míří. „Daleko větší obavy budeme mít na navazujícím šestipruhovém úseku směrem na Brno, který již nelze jednoduše objet,“ uvedl vedoucí odboru výstavby dálnic Jan Hoření.

V současnosti běží opravy úseků D1 mezi 21. kilometrem a Kývalkou na 182. kilometru. Opravy mají stát celkem 14 miliard korun. Nejvytíženější tuzemská dálnice je v této části zhruba deset let za svou životností. ŘSD chce letos investovat do budování silniční a dálniční sítě 24 miliard a do oprav vloží 11 miliard korun.

Úsek D1, který se dočká rekonstrukce