Další rána pro Prahu, IDS chce 145 milionů za Blanku

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Tunel Blanka
Do pět kilometrů dlouhé prohlídkové trasy lidé vstupovali rampou tunelů v ulici Svatovítská u Vítězného náměstí v Praze 6.
Ražená část trasy končí v Troji a pokračuje přes budovaný Trojský most ke stanicím městské hromadné dopravy v Holešovicích.
Příchozí dostávali mapky prohlídkové trasy, na které mohli sledovat, kde se právě nacházejí. Další informace mohli načerpat z panelů i od ochotných průvodců v přilbách a pracovních uniformách.
Cestou měli návštěvníci jedinečnou možnost si prohlédnout strojovnu vzduchotechniky, nejmodernější tunelářské stroje, obdivovat tuny betonu obklopující je ze všech stran a tu a tam nakouknout do sousedního tubusu.
7
Fotogalerie
Inženýring dopravních staveb (IDS) podal v polovině ledna u pražského městského soudu proti Praze žalobu o téměř 145 milionů korun. Město firmě dva roky neplatí za inženýrské činnosti v rámci problematické stavby tunelového komplexu Blanka. Informace dnes potvrdili Pavel Kočiš z IDS a náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).

„Práce IDS není již delší dobu hrazena a společnost se kvůli tomu za loňský rok zřejmě propadne do ztráty,“ uvedl Kočiš. „Potíže vyplývají ze špatně nastavených smluvních vztahů v minulosti. Budeme muset najít nějakou cestu, jak se s tím vypořádat,“ reagoval Nouza. Smlouvy pocházejí z roku 2007, kdy Prahu vedl primátor Pavel Bém (ODS).

Jak vypadá Blanka

Kvůli stavbě tunelu Blanka se Praha u rozhodčího soudu pře se stavební firmou Metrostav. Jde také o nezaplacené faktury, v tomto případě ale ve výši 2,155 miliardy korun. Podobně jako v případě IDS byly práce provedeny nad rámec smluv a Praha neví, jak je nyní zpětně zákonnou cestou proplatit. Metrostav kvůli tomu v prosinci loňského roku zastavil stavbu.

Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta.

Záležet přitom bude především na průběhu soudních sporů. Rozhodčí soud v předběžném stanovisku nařídil Metrostavu v některých pracích pokračovat.