Detektiv kauzy Rath bude šéfovat bezpečnosti Českých drah

České dráhy, železnice

České dráhy, železnice

Novým bezpečnostním šéfem Českých drah se stal bývalý elitní detektiv protikorupční policie a blízký přítel pražské Vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové Petr Vincenz. Ve funkci střídá Ladislava Mikeše.

Ladislav Mikeš se podle kuloárních informací o svém odchodu dozvěděl těsně před jmenováním Vincenze. To, zda byl Vincenz jmenován na základě nařízení vedení drah nebo prošel výběrovým řízením zatím není známo. Podle posledních zpráv však žádné výběrové řízení neproběhlo.

„Ano, pan Vincenz je novým šéfem bezpečnosti Českých drah,“ stručně potvrdil informaci týdeníku Euro a serveru E15.cz mluvčí drah Radek Joklík. Vincenz v minulosti působil jako šéf operativy Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality v Ústí nad Labem. Jako detektiv stál například u začátku kauzy středočeského hejtmana Davida Ratha. Policii posléze opustil a pracoval v Centropol Energy, mihnul se také v pobočce detektivní agentury Pinkerton. Podle informací týdeníku Euro a serveru E15.cz se ale později začal poohlížet po novém zaměstnání v policii.

Před nedávnem se například objevila informace, že si dělá ostruhy na post šéfa protikorupční policie, což ale Vincenz striktně popřel. Podle zdrojů zevnitř policie Vincenz přemýšlel i o tom, že by se mohl stát šéfem její nejtajnější složky – Útvaru zvláštních činností, který má na starosti odposlechy a další citlivé aktivity. Objevily se i náznaky o jeho aspirantuře do vedení severočeské policie, kde se počítalo s novým náměstkem.

Nakonec se Vincenz v podobné branži ocitl v Českých drahách. Právě na podobná místa často odcházejí bývalí elitní policisté, stávají se bezpečnostními řediteli bank, pojišťoven či státních podniků. Namátkou bývalý příslušník BIS Daniel Rous se stal bezpečnostním ředitelem ČEZu, bývalý šéf BIS Jiří Růžek pak působil v komerční sféře - měl na starost bezpečnost pojišťovny Kooperativa.