Dlouho očekávaná premiéra: Emirates nasadí na linku do Prahy Airbus A380

Letadlo Emirates A380 přistává v Praze

Letadlo Emirates A380 přistává v Praze Zdroj: Jan Sindelar

Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
14
Fotogalerie
Aerolinky Emirates začnou do Prahy pravidelně posílat největší letadlo světa, Airbus A380. Dlouho očekávané oznámení přichází poté, co pražské letiště upravilo terminál pro přijímání takto velkých letadel. Poprvé se A380 na každodenní lince z Dubaje do Prahy ukáže 1. května 2016. Na pravidelných linkách do Česka dosud tento letoun žádná společnost nenasadila.

Kapacita linky, na kterou Emirates nyní nasazuje Boeing 777, stoupne o 44 procent na 519 cestujících. Poprvé tak například 14 vyvolených v první třídě bude moci využít palubní sprchu, to je unikát, který nabízí jen Airbus A380.

„Od premiérového letu v červenci 2010 jsme naší linkou Praha-Dubaj přepravili více než milion pasažérů, což představuje dlouhodobě vysokou poptávku,“ řekl ředitel Emirates pro Českou republiku Bořivoj Trejbal.

Podle předsedy představenstva Českého aeroholdingu Václava Řehoře zájem o lety do do Dubaje stále roste. „V letošním roce očekáváme na této trase celkem přes 330 tisíc cestujících v obou směrech, což představuje meziroční nárůst o 27 procent,“ řekl. Loni linku z Prahy do Dubaje zavedla společnost Flydubai, již déle ji obsluhuje i česká Travel Service.

Příprava pražského letiště na příjímání obřích letadel si vyžádala nemalou investici. Letiště muselo vybudovat tři nové nástupní mosty a dostatečně velkou čekárnu na odlet, do které se vejde všech více než 500 cestujících. Stavba, kterou letiště dokončilo v letos v dubnu, si vyžádala přibližně 150 milionů korun.

Magnet na diváky

Obří Airbus už Prahu několikrát navštívil. Poprvé jej v české metropoli předvedla německá Lufthansa v roce 2011 v rámci oslav 45 let svého působení v Praze. Poprvé na pravidelné lince s cestujícími do Prahy loni přiletěla A380 Korean Air. Několikrát se v Praze objevila i A380 Emirates, včetně mimořádného přistání kvůli zdravotním potížím cestujícího. Svým příletem letadlo pokaždé k letišti přilákalo davy diváků.

Dosud největším letadlem, které se objevovalo na pravidelné lince do Prahy, byl Boeing 747 Korean Air. Ten aerolinky nasazují na linku ze Soulu během léta, kdy narůstá poptávka korejských turistů.

Emirates jsou největším provozovatele Airbus A380 na světě. V současnosti provozují 71 letadel tohoto typu a mají objednáno dalších 69 A380.