Do Brna přijel nový kloubový trolejbus. Bude jich 30 za 400 milionů

Trolejbus Škoda 31Tr SOR

Trolejbus Škoda 31Tr SOR Zdroj: DPMB

První ze třiceti kloubových trolejbusů Škoda 31Tr SOR, které letos nakoupil DPMB, přijel dnes dopoledne do Brna z Plzně. Cestující se s ním v běžném provozu setkají od začátku května. Všech třicet nových trolejbusů dodá Škoda Electric do konce června tohoto roku. Cena jednoho nového trolejbusu je přes 13 milionů korun, celkově bude nákup třiceti vozů stát téměř 400 milionů korun.

„Početná obměna trolejbusů přichází po šesti letech, během nichž jsme nakupovali pouze ojeté vozy z jiných dopravních podniků. Na pořízení trolejbusů využijeme dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod, která by mohla dosáhnout až 75 procent,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

Další trolejbusy budou do Brna přijíždět postupně, do konce května to bude dalších osm vozů, během června přivezou tahače zbývajících 21 vozů. Nasazovány pak budou zejména na linky 25 a 26, které je potřeba obsluhovat vozy s větší kapacitou. Prozatím na těchto linkách jezdí v době dopravní špičky kloubové autobusy. Tato náhrada již s novými trolejbusy nebude nutná.

DPMB má ve svém vozovém parku 150 trolejbusů. Díky pořízení třiceti nových vozů se stejný počet starých trolejbusů vyřadí. Budou to vozy typu 14Tr a 15Tr podle jejich technického stavu.

Bezkontaktně můžete v MHD platit v Liberci, brzy se přidá Brno a Plzeň