Do Šanghaje za deset hodin? Příští rok může být přímá linka, tvrdí Sobotka

Šanghajská čtvrť Pchu-tung, centrum nové zóny volného obchodu

Šanghajská čtvrť Pchu-tung, centrum nové zóny volného obchodu Zdroj: CC BY 3.0: Pierre Selim - Wikimedia Commons

Na jaře příštího roku by mohlo být zavedeno nové letecké spojení mezi Prahou a Šanghají, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Linka připravovaná za spolupráce s čínským leteckým přepravcem China Eeastern by tak měla rozšířit spojení s Čínou. V září byl zahájen provoz přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem, který provozuje čínská Hainan Airlines.

„Pevně věřím, že již na jaře příštího roku naváže na linku Hainan Airlines nový projekt českého leteckého přepravce a společnosti China Eastern novým spojením mezi Prahou a ekonomickým centrem Asie - Šanghají,“ řekl premiér.

Českým dopravcem, který by měl na spojení obou měst spolupracovat, by měla být společnost Travel Service. Zahájení jednání potvrdila mluvčí firmy Vladimíra Dufková s tím, že rozhovory jsou na samém počátku, a firma je tedy nebude v tuto chvíli více komentovat.

Travel Service je největší tuzemskou leteckou společností. Desetiprocentní podíl ve firmě patřící do skupiny Unimex Group, vlastněné Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem, koupil nedávno čínský investiční fond CEFC. Ten původně oznámil zájem v dopravci držet 40procentní podíl.

Sobotka projedná smlouvu strategického partnerství

Dále premiér uvedl, že během své návštěvy Číny ke konci listopadu projedná s čínskými nejvyššími představiteli smlouvu o strategickém partnerství. Ta bude podle něj podepsána v Praze příští rok při příležitosti návštěvy čínského prezidenta.

Sobotka také zopakoval, že by se ČR mohla stát základnou pro vstup čínských finančních institucí na středoevropský trh. V této souvislosti uvedl, že čínské finanční instituce ICBC, China Development Bank a China Construction Bank uvažují stejně jako Bank of China o založení pobočky v ČR. Ta začne působit v ČR do konce roku a sídlit bude v pražském Florentinu.

Během listopadové cesty Sobotka podepíše v Číně rovněž dohodu o zapojení České republiky do iniciativy Nová hedvábná stezka. Cílem projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou. Součástí je například vybudování nové infrastruktury včetně železničních koridorů. Podle odborníků má Hedvábná stezka snížit závislost Číny na trasách pro námořní nákladní dopravu, na kterých mají převahu evropští rejdaři.

Oznámení dalších investic

Hlavním cílem dvoudenního Čínského investičního fóra (CIF)je rozvoj ekonomické a investiční spolupráce. Přítomno je na 500 politiků a obchodníků z Číny a přes 200 hostů ze zemí střední a východní Evropy.

V rámci jednání by mohly být oznámeny další čínské investice do tuzemských podniků. Sobotka například uvedl, že se připravuje vznik vědeckého a výzkumného centra tradiční čínské medicíny za více než 250 milion korun.

V posledních měsících se česko-čínské vztahy zintenzivňují, a to především díky prezidentu Miloši Zemanovi, který byl v Číně jako prezident už dvakrát, naposledy na začátku září, kdy se mimo jiné jako jediný západoevropský vysoký státník zúčastnil vojenské přehlídky na náměstí Tchien-an-men, které je po masakru studentů z roku 1989 čínskou armádou považováno za symbol porušování lidských práv v Číně. Během Zemanovy zářijové návštěvy byla také oznámena řada čínských investic v ČR.