Do Středočeské integrované dopravy míří bezkontaktní platby za jízdenky

bezkontaktní platební terminál v autobusu

bezkontaktní platební terminál v autobusu Zdroj: čsob

bezkontaktní karta a terminál v autobusu
bezkontaktní karta a terminál v autobusu
terminál, který umí přijímat bezkontaktní platby
bezkontaktní karta a terminál v autobusu
autobusy akceptující bezkontaktní platby budou označeny
11
Fotogalerie

Na meziměstských linkách v rámci Středočeské integrované dopravy autobusového dopravce Anexia vyjedou od desátého října první autobusy vybavené bezkontaktními platebními terminály. Dopravce technologii nasadí na dvacítce svých spojů mezi Prahou a Rakovníkem.

Anexia je prvním dopravcem v rámci SID, který k této inovaci přistoupil. „Vidíme v tom zvýšení komfortu nejen pro cestující, ale placení ‚pípnutím‘ karty podstatně zjednoduší život i našim řidičům,“ tvrdí jednatel Anexie Pavel Kopřiva. S dopravcem na projektu spolupracovaly Československá obchodní banka a firmy Mikroelektronika a MasterCard. 

„Systém jsme vytvořili tak, aby byl v budoucnu připraven na všechny druhy odbavení cestujících. Mohla by se tu bez problémů uplatnit jakákoliv dopravní karta technologie MIFARE, tedy i Lítačka, ale i takzvané variabilní jízdné,“ říká Jan Kubíček, manažer Rozvoje obchodu s třetími stranami ČSOB. Variabilní jízdné je systém pokročilého způsobu odbavení, který již čtvrt roku funguje v Ostravě a cestujícímu účtuje podle doby či vzdálenosti, kterou v MHD urazil.

„Věřím, že příští rok v našich autobusech zavedeme takovou technologii,“ reagoval na dotaz E15 Rostislav Nosek z ČSAD Kladno, která je rovněž členem SID. Podle Noska firma počítá při nejbližším nákupu pokladních technologií do svých autobusů i s touto funkcionalitou. Inovaci by mohl podpořit i fakt, že novým vlastníkem dopravce se nedávno stala firma Arriva, která již na začátku loňského roku začala provozovat první meziměstské spoje v Česku akceptující bezkontaktní platby. 

V rámci SID nyní mohou cestující využívat systém elektronických peněženek, které ve formě karty nabízí všichni sdružení dopravci. „V nejbližší době zatím neplánujeme na přechod k akceptaci bezkontaktních platebních karet v našich strojích,“ reagoval obchodní a provozní ředitel Okresní autobusové dopravy Kolín Vladimír Zeman. Cestující podle něj mohou využívat jednak výše zmíněné elektronické peněženky, jednak elektronické časové kupony.

První pražskou příměstskou linkou, kde cestující mohou platit bezkontaktní kartou, se zhruba před rokem stal spoj Praha-Kutná Hora dopravce ČSAD Polkost.