Dopravní podnik prodal vysloužilé tramvaje do Ruska a na Ukrajinu

Vyřazené tramvaje T3 zamířily do Ruska a na Ukrajinu

Vyřazené tramvaje T3 zamířily do Ruska a na Ukrajinu

Vyřazené tramvaje T3 pražského dopravního podniku (DPP) místo do šrotu zamířily do Ukrajiny a Ruska. Země si 54 vozů pořídily v aukcích za osm milionů korun. Bývalé pražské tramvaje nyní vozí cestující v Krivem Rogu, Kyjevě a Oděse či ruském městě Kursk.

V případě prodeje do šrotu, jak bylo podle tiskové mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové běžné ještě v roce 2011, by pražský dopravce za tramvaje získal až čtyřikrát méně, tedy dva až tři miliony korun.

„Díky aukcím dokážeme nyní při prodeji vyřazených tramvají typu T3 zvýšit cenu oproti roku 2011 o troj až čtyřnásobek. Jednu tramvaj průměrně prodáme za 152 tisíc korun, nejvýše až za 200 tisíc. Při prodeji do šrotu jsme předloni získali jen 40 až 60 tisíc za vůz. Vzhledem k ekonomické výhodnosti, budeme v aukcích rozhodně pokračovat i nadále,“ uvedl generální ředitel DPP Milan Křístek.

V letech 2008 až 2011 prodal DPP celkem 41 tramvají. Jednotková prodejní cena za tramvaj, která by jinak šla do šrotu, se tehdy pohybovala kolem 70 tisíc korun. Výjimku tvořila podle Řehkové pouze zakázka do severokorejského Pchjongjangu z května 2008, jejíž součástí byla rozsáhlá oprava dodaných vozů. Cena se tak vyšplhala až na 650 tisíc korun za jeden vůz.

Tramvaje nemíří jen do provozu v Ukrajině a Rusku. Další čtyři vozy T3 zůstaly v Muzeu MHD, které provozuje dopravní podnik a kam byly tramvaje převedeny.

Miliardy leží na kolejích