Dopravní podnik rozšiřuje IT oddělení. Zaplatí dalších 44,4 milionu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: DPP

Přesun IT služeb pod vlastní oddělení bude stát pražský dopravní podnik dalších 44,4 milionů korun. Městská firma vypsala tendr na zajištění dodávky IT zařízení a jeho správu. Smlouvy se společností CSC Computer Science, které za IT služby dopravní podnik platil ročně 190 milionů korun, ukončil loni.

Výběrové řízení na podporu a rozvoj infrastruktury ICT chce dopravní podnik uzavřít 17. února. Vítěze podle mluvčího podniku Jiřího Štábla vybere v prvním čtvrtletí a kontrakt by měl trvat dva roky. Rozhodovat má nejnižší cena.

Tendr je součástí snahy dopravního podnik získat zpátky pod svou kontrolu IT oddělení. „Jednotka IT dopravního podniku postupně a průběžně realizuje přechod od plně outsourcovaných činností k modelu, kdy většinu činností bude zajišťovat vlastními kapacitami a nezbytnou část bude i nadále zajišťovat dodavatelsky,“ sdělil serveru E15.cz Štábl.

Konstatoval, že doposud se dopravnímu podniku podařilo uspořit přesunem služeb 42 milionů korun. „Číslo vyjadřuje bilanci zvýšených nákladů například na vlastní zaměstnance a snížených nákladů zejména v oblasti externě zajišťovaných služeb,“ poznamenal.

Nábor nových programátorů

Na opakovanou otázku, kolik podnik do oddělení IT od ukončení smluv s CSC celkem investoval a kolik má ještě v plánu investovat odpověděl mluvčí poněkud nejasně: „Další úspory závisejí na výsledcích otevřených výběrových řízení, které dopravní podnik realizuje na činnosti, které je efektivní pořizovat dodavatelsky.“ V rámci organizačních změn už dopravní podnik najal 25 nových pracovníků.

Mluvčí podniku potvrdil, že by měly být klíčové infrastrukturní prvky už od června loňského roku plně pod správou zaměstnanců dopravního podniku.

Někdejší ředitel podniku Milan Křístek nechtěl komentovat, zda a případně o kolik, byly IT služby v dopravním podniku původně předraženy. „Nemohu říct, zda byly předraženy, nemáme to s čím porovnat. Až dostaneme vše pod vlastní kontrolu, pak to můžeme porovnat. Náš odhad vychází z expertního odhadu,“ řekl již dříve ČTK.

Podnik má přes 400 aplikací, 5600 takzvaných koncových zařízení, 175 serverů a 25 lokalit.