Dozorčí rada ČD je pro další emisi bondů

České dráhy (ilustrační foto)

České dráhy (ilustrační foto) Zdroj: Isifa

České dráhy vrhnou do konce roku na trh už pátou emisi dluhopisů. Vedení národního dopravce podle informací deníku E15 pro tento záměr minulý týden získalo souhlas dozorčí rady. Detaily dráhy zatím tají, neboť jako poslední instance musí dluhopisy odsouhlasit i řídící výbor, který v ČD plní funkci valné hromady.

Mimořádné zasedání orgánu se koná dnes, komplikace s dluhopisy se ale po rozhodnutí dozorčí rady nečekají. Půjde o eurové bondy, jejichž nominální hodnota bude maximálně pět miliard korun. Záměr vydat další dluhopisy naznačili před nedávnem pro deník E15 generální ředitel drah Daniel Kurucz i jeho finanční náměstek Pavel Krtek.

„Jde o to nahradit krátkodobé financování dlouhodobými zdroji,“ uvedl koncem května Krtek. Z výnosu emise dluhopisů by tak měly být přednostně splaceny směnky vydané v rámci směnečného programu, který umožňuje Českým drahám vydávat směnky až do celkového objemu osmi miliard korun.

Kolik si Dráhy na směnky půjčily, není jasné

Jak velkou sumu si dráhy v rámci programu už půjčily, není jasné. V květnu se uváděla částka zhruba půl miliardy. Dále budou peníze použity na financování již nasmlouvaných investic. Dráhy potřebují finance na splátky nových vlaků nebo rekonstrukce starších vagonů. Tíží je například splátky rychlovlaků Railjet, k tomu podnik nedávno objednal rychlíkové jednotky od Škody Vagonky za 2,6 miliardy korun.

Není ani jasné, za kolik si dráhy budou půjčovat. Za poslední eurovou emisi z roku 2012 se splatností v roce 2019 platí 4,125 procenta ročně. Agentura Moody’s ovšem nedávno snížila rating modré skupiny z úrovně Baa2 na Baa3. Jedním z důvodů byla přílišná závislost firmy na krátkodobých zdrojích, což má plánovaná emise vylepšit. Celkové zadlužení skupiny činilo ke konci roku 2013 dle mezinárodních účetních standardů bezmála 35 miliard.

Kurucz a jeho židle
Řídící výbor se dnes nemusí zabývat pouze dluhopisy. Podle některých informací by mohlo dojít i na personální obměnu dozorčí rady. Vedení ministerstva dopravy si tím může otevřít cestu k odvolání generálního ředitele Českých drah Daniela Kurucze. Ten by skončil po sotva půlročním působení ve funkci. Důvody Kuruczova případného „padáku“ přitom nejsou zřejmé, u pololetních hospodářských výsledků se čeká zlepšení. Kurucz je třetí ředitel ČD za poslední rok.