Dozorčí rada ČD se otřásla, ministr se chystá i na správu železnic

České dráhy

České dráhy

Dozorčí rada Českých drah prošla včera personálním zemětřesením. Hned pět členů se muselo z devítihlavého orgánu poroučet. Vesměs jde přitom o lidi, které do rady dosadil loni v létě předchozí ministr Zdeněk Žák, když chystal vyhazov tehdejšího generálního ředitele drah Petra Žaludy.

Z rady sám rezignoval její předseda Zdeněk Žemlička, Ivana Kubaštová, Miroslav Svítek, Antonín Věcheta a František Žerava byli odvoláni řídícím výborem, který ve státní firmě plní funkci valné hromady.

Nové členstvo kontrolního orgánu přitom odráží změněnou politickou situaci po sestavení vlády. Na výsluní se díky sociální demokracii a KDU-ČSL vrátili některé známé tváře minulosti. Do rady se vrátil například někdejší náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek, náměstkem na MD býval i nový člen rady Antonín Tesařík.

Ve vrcholném orgánu drah je doplní současný první náměstek ministra dopravy Milan Feranec, Milan Křístek a Michal Zdeněk. „Byla posílena role ekonomů,“ komentoval to ministr Antonín Prachař. Podle něj rada hned na svém prvním zasedání schválila nová pravidla pro uzavírání smluv.

Napříště má platit takzvaný princip čtyř očí, tedy že veškeré drážní smlouvy musí podepsat dva členové představenstva. Dosud stačil jen předseda. Ministr se rovněž v nejbližších dnech chystá udělat průvan ve správní radě Správy železniční dopravní cesty, kde dosud sedí například nedávno „odejitý“ náměstek z MD Lukáš Hampl.

Návrh změn chce ministr přinést na vládu už v pondělí. Zatím není jasné, zda tím míří i na generálního ředitele Jiřího Koláře.