Drahami otřásají další výměny, na cargo bude dohlížet muž od fotbalu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD Cargo

Srpen se zapíše do firemních dějin Českých drah jako měsíc neutuchajícího personálního zemětřesení. Po nástupu nového ministra dopravy Zdeňka Žáka (nyní v demisi) nezůstal ve vedení modré skupiny kámen na kameni. Zatimním vyvrcholením je včerejší kompletní výměna vedení dceřiné firmy ČD Cargo.

Představenstvo je nově pětičlenné, ačkoliv donedávna si vystačilo se třemi posty. Do čela nákladního dopravce se fakticky vracejí lidé z managementu bývalého ředitele Josefa Bazaly. Konkrétně v představenstvu nově usednou Václav Andrýsek, Oldřich Mazánek a Zdeněk Meidl.

Andrýsek se dostal do širšího povědomí jako výkonný ředitel carga především v roce 2010, kdy žádal ministra dopravy Víta Bártu, aby na něho podal trestní oznámení. Andrýsek tím chtěl podpořit svého odvolaného šéfa Bazalu, kterého Bárta podezříval z uzavírání nevýhodných zakázek. Mazánek zase býval provozním ředitelem carga a Meidl jeho zástupcem (aktuálně sám provozní ředitel). Nová trojice usedne v představenstvu vedle nedávno dosazeného Pavla Lamacze a tradičního finančního ředitele Petra Maye.

Zajímavých změn ovšem doznala i dozorčí rada ČD Cargo. Dozorový orgán opustili Zdeněk Prosek a Milan Špaček, nastupuje do ní šéf drah Dalibor Zelený, předseda dozorčí rady Českých drah Zdeněk Žemlička a Dušan Svoboda.

Výrobce prezervativů ne

Právě poslední jméno patří k nejzajímavějším. Místopředseda představenstva Sparty a místopředseda fotbalové asociace Svoboda je přítelem podnikatele v energetice Daniela Křetínského. Ten má velké ambice v uhelném byznysu, uhlí přitom tvoří gros přeprav carga.

Kolem Svobody se v posledních týdnech strhl na dráze zmatek. Podle informací serveru E15.cz měl zasednout podle vůle ministra už v představenstvu samotných Českých drah. Ministrem provětraná dozorčí rada drah jej ale překvapivě nepřijala, členové se vyjadřovali ve smyslu, že „výrobce prezervativů by byl přespříliš“. Svoboda totiž před lety řídil Vulkan Hrádek nad Nisou. Vystudovaný ekonom Svoboda má přitom pověst schopného manažera a je uznávaným odborníkem v oblasti daní a účetnictví. Místo Svobody skončil v představenstvu ČD k nelibosti ministra personální ředitel Pavel Švagr. O dva týdny později byl ale z představenstva odvolán a včera skončil i jako personální ředitel.

Dušan SvobodaDušan Svoboda | AC Sparta PrahaDušan Svoboda (foto AC Sparta Praha)

Zatímco vedení drah změny v podstatě tutlá, odbory je kritizují. „Celé, když se na to díváte, to budí dojem trošku jako chaos a amatérismus. Jestli si někdo myslí, že takto vypadá personální politika a dosazování odborníků, tak v tom jsem velice zdrženlivý,“ nechal se slyšet místopředseda Odborového sdružení železničářů a člen dozorčí rady carga Radek Nekola. „Jde o interní kroky, o kterých budeme standardním způsobem informovat naše nadřízené orgány a zaměstnance,“ sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Změnám ale na drahách není konec. Vedení Dalibora Zeleného chystá zásadní obměnu řídících struktur. Počet náměstků čili výkonných ředitelů by měl od října klesnout ze šesti na čtyři, a počet odborů se zredukuje zhruba o 20 procent.