Dráhy budou mít vagony z Rakouska. Za 400 milionů

nádraží

nádraží Zdroj: E15 Anna Vackova

Dozorčí rada Českých drah dnes odsouhlasila nákup 80 osobních vagonů od Rakouských spolkových drah (ÖBB) a jejich úpravu pro provoz u ČD. Jde o klimatizované vagony, které prošly v letech 2005 až 2010 v Rakousku kompletní modernizací. Za jejich nákup by měly České dráhy zaplatit asi 413 milionů korun.

„To je maximalistická varianta. Koupíme jen vozy, které budeme pro provoz skutečně potřebovat,“ uvedl náměstek generálního ředitel pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz.

„Vozidlový park bychom díky tomuto nákupu mohli posílit například o 27 vozů 1. třídy, 36 vozů 2. třídy a také třeba o 12 lehátkových vozů. Vše je v kvalitě odpovídající vysokému západoevropskému standardu a vozy můžeme prakticky ihned nasadit do provozu. Kromě 11 vozů druhé třídy, které bychom nejprve upravili na velkoprostorové,“ doplnil náměstek.

Všechny vozy jsou aktuálně v provozu u ÖBB, z Rakouska budou uvolňovány už během příštího roku tak, jak je budou tamní dráhy nahrazovat rychlovlaky Railjet od Siemensu. České dráhy počítají s rakouskými vagony hlavně na linku z Prahy do Budapešti, mohly by se ale objevit na trati do Hamburku. České dráhy nedávno šest vozů od ÖBB už koupily.