Dráhy dostaly druhou šanci, opce na Railjety trvá až do konce září

České dráhy

České dráhy Zdroj: OBB

Šance Českých drah na nákup 16 vlakových souprav Siemens Viaggio Comfort, známé jako Railjety, trvá i po dnešku. Ačkoliv dnes vypršela příslušná opce partnerských Rakouských spolkových drah, rakouský dopravce se dohodl s firmou Siemens na jejím prodloužením až do konce září.

Dnešek byl původně posledním dnem, kdy mohly České dráhy a Siemens smlouvu o nákupu podepsat. Kontrakt však zhatila plzeňská Škoda Transportation, která proti nákupu poslala na dráhy námitku. ČD totiž soupravy kupují přímo bez výběrového řízení. Pokud Škoda nebude s vysvětlením drah spokojena, bude se případem zabývat i antimonopolní úřad.

„Podařilo se nám u Rakouských spolkových drah vyjednat prodloužení opce do 30. září a pevně věříme, že v tomto termínu se již podaří kontrakt uzavřít,“ řekl serveru E15.cz mluvčí českého Siemensu Pavel Kaidl. Dráhy tak získaly další tři měsíce na vypořádání připomínek škodovky.

České dráhy hodlají využít nabídky Rakouských spolkových drah, které objednaly 67 jednotek, následně ale zjistily, že 16 z nich nepotřebují. Opci na dodávku 16 souprav přepustí českému dopravci. Cena přitom zůstane stejná jako u rakouského megatendru.

Za 16 supermoderních vlaků dráhy zaplatí 200,5 milionu eur (cca 4,9 miliardy korun), v korunách to na jednu soupravu vychází zhruba na 300 milionů. Odborníci cenu považují za velmi výhodnou, dráhy dokonce označují nabídku za příležitost desetiletí. Vlaky chtějí nasadit na linku Berlín - Praha - Brno - Vídeň.