Dráhy se kvůli dotacím soudí s ministerstvem dopravy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

České dráhy požádaly soudy o sérii předběžných opatření, aby ministerstvo dopravy nezveřejnilo informace, kolik musí stát doplácet na každý kilometr rychlíků na tratích. Dosud úřad zveřejňuje jen zprůměrované číslo. Dopravce se tak soudí se svým jediným akcionářem.

V jednom případě už Městský soud v Praze rozhodl v neprospěch drah a předběžné opatření nevydal, druhý ještě není rozhodnutý, píše deník Dnes. Se žádostí o poskytnutí údajů o výnosech a nákladech jednotlivých tratí se na ministerstvo obrátil šéf společnosti RegioJet Radim Jančura na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Ministerstvo ročně drahám na objednané rychlíky posílá asi čtyři miliardy korun. „Jde o peníze daňových poplatníků a mělo by být samozřejmé zveřejňovat, jak jsou které linky prodělečné,“ řekl Jančura, který údaje požadoval i kvůli soutěži na rychlíkovou trasu Olomouc - Krnov - Ostrava.

Resort dopravy více než rok nechtěl dokumenty vydat, ministr Pavel Dobeš však těsně před svým odchodem na počátku prosince dal po soudním rozkladu za pravdu Jančurovi a nařídil údaje zveřejnit. Mluvčí drah Radek Joklík řekl, že tyto informace jsou označeny jako obchodní tajemství a ministerstvo riskuje pokutu 500 tisíc korun a náhradu škody.

Dokument, který Jančura požaduje, podle deníku může například ukázat, zda České dráhy na lince z Prahy do Ostravy před koncem dotací skutečně vydělávaly, jak tvrdily. Právě na této trati Jančurův RegioJet začal Českým drahám konkurovat.