Dráhy vypsaly tendry na opravy vozidel za 7,1 milardy

České dráhy

České dráhy

České dráhy vypsaly výběrová řízení na opravy více než 2150 lokomotiv a osobních vagónů za celkem 7,1 miliardy korun. Zakázku společnost rozdělila do 18 výběrových řízení podle jednotlivých kolejových vozidel, jichž se budou opravy týkat.

Opravit chce dopravce celkem 233 hnacích vozidel a 1930 osobních vozů. Hodnotícím kritériem pro získání zakázky bude nejvýhodnější cena nabídky, uvedly dráhy. Veřejná zakázka je od dnešního dne vyvěšena v informačním systému veřejných zakázek.

„Hnací vozidla jsou rozdělena podle trakcí, zda jde například o elektrické lokomotivy pro stejnosměrnou nebo střídavou trakci nebo zda jde o motorové lokomotivy. V případě vozů jsou kritérii pro jednotlivé skupiny například nasazení vozů do zahraničí nebo pouze na vnitrostátní linky, maximální rychlost 200 kilometrů v hodině nebo speciální určení v podobě lůžkových vozů,“ vysvětlil ředitel odboru centrálního nákupu a logistiky Českých drah Filip Potůček.

České dráhy se snaží zvyšovat úroveň služeb a modernizovat vozový park kvůli očekávanému nástupu konkurence v osobní železniční dopravě. Letos v září plánuje na trati Praha - Ostrava spustit dálkové vlaky společnost RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury, od prosince 2012 chce na stejnou trasu vyjet společnost Leo Express podnikatele Leoše Novotného.

Rozšiřování a modernizaci vozového parku umožnily Českým drahám dlouhodobé smlouvy o provozu osobní dopravy z roku 2009. Na nákup a opravy lokomotiv a vagónů firma získala peníze také z dluhopisů; v červnu vydala dluhopisy za 300 milionů eur (asi 7,3 miliardy korun) a zájem o ně převýšil nabídku zhruba o třetinu. Pro letošní rok firma plánuje do obnovy vagonů, lokomotiv a vlakových souprav investovat až 8,6 miliardy korun.