Dráhy zbavily Žaludu poslední funkce, v ČD Cargo ho nahradí Lamacz

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: E15

Vedení Českých drah zbavilo bývalého šéfa Petra Žaludu poslední funkce. Valná hromada ČD Cargo jej odvolala z pozice předsedy představenstva ČD Cargo a na volné místo v představenstvu jmenovala Pavla Lamacze. Nového předsedu si představenstvo pravděpodobně zvolí na nejbližším zasedání, které se bude konat nejpozději do týdne.

Lamacz zastával různé pozice související s nákladní dopravou v ČD i v dalších společnostech. Řadu let byl ředitelem odboru nákladní dopravy Českých drah a v ČD Cargo. V poslední době se živil jako nezávislý konzultant v oblasti nákladní dopravy, uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Představenstvo dopravce dnes rovněž opustil Zbyšek Waclawik, a to kvůli kolizi jeho funkce s nově příchozím Lamaczem, který místo něj bude v rámci představenstva řídit obchod, uvedl mluvčí ČD Cargo Zdeněk Větrovec s tím, že i po odchodu z představenstva si Waclawik ponechá funkci obchodního ředitele.

V tříčlenném představenstvu zůstávají finanční ředitel ČD Cargo Petr May a obchodní ředitel Zbyšek Waclawik. Změnu vedení mateřských Českých drah odstartovalo úterní odvolání představenstva ČD v čele s Žaludou. Následně dozorčí rada jmenovala nové představenstvo, které Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele.

Žák, který má se Žaludou nevyřízené účty z minulosti, si začal chystat půdu pro jeho odvolání už bezprostředně od svého nástupu do čela dopravního resortu. Nejdřív, v polovině července, inicioval obměnu řídícího výboru ČD, což je nejvyšší řídící orgán podniku, který rozhoduje o složení dozorčí rady. Výbor posléze vyměnil pět lidí v osmičlenné dozorčí radě státního dopravce. Poroučeli se zástupci stran pravicové koalice, tedy ODS, TOP 09 a LIDEM.

Odbory už tehdy vyjádřily názor, že šlo o nepochybný krok k odvolání generálního ředitele Petra Žaludy. Žákův předchůdce na ministerstvu Zbyněk Stanjura označil personální změny za „pomstychtivé chování nikým nezvoleného dobyvatele“.

Jan Šindelář: Žaludovi konci chybí dobré zdůvodnění