Dráhy zdvojnásobí počet vozů s Wi-Fi na celkových 400

Vlak Railjet pro České dráhy

Vlak Railjet pro České dráhy Zdroj: Jan Sindelar

České dráhy vybaví další vozy bezdrátovým internetovým připojením Wi-Fi. K nynějším téměř 200 vozům přidají příští rok přibližně stejný počet. Wi-Fi by mělo být ve všech Railjetech a dalších 30 expresních vozech.

V současnosti je Wi-Fi ve spojích SuperCity Pendolino od Františkových Lázní přes Plzeň, Prahu, Pardubice a Olomouc po Ostravsko a v pěti desítkách regionálních souprav RegioPanter a RegioShark v různých místech ČR. V roce 2015 se Wi-Fi rozšíří na linku railjetů Praha - Brno - Rakousko a na expresní spoje z Prahy přes Olomouc a Ostravu na Slovensko, nebo mezi Ostravskem, Zlínskem a Břeclaví.

Wi-Fi do všech Raijeltů a dalších vozů

„Během příštího roku plánujeme dosadit Wi-Fi připojení k internetu do všech sedmi jednotek Railjet a na dalších 30 expresních vozů, z toho bude deset první třídy a 20 druhé třídy. Půjde o velkoprostorové vozy,“ uvedl člen představenstva ČD Michal Štěpán.

Railjety budou jezdit na lince Praha - Pardubice - Brno - Břeclav - Vídeň - Graz, expresní vagóny budou zařazeny do vlaků EC/IC/Ex na lince z Prahy přes Pardubice, Olomouc a Ostravu do Žiliny a z Bohumína přes Přerov do Břeclavi. Na začátku příštího roku ČD uvedou do provozu všechny soupravy RegioPanter v Jihomoravském kraji, kde cestujícím Wi-Fi také nabídnou.

V druhé polovině roku mají být dodávány také zcela nové soupravy RegioPanter pro rychlíkové spoje, které chtějí dráhy nasadit například pro linku z Brna přes Břeclav a Otrokovice do Přerova a Olomouce. Ty budou Wi-Fi vybaveny již z výroby. Wi-Fi bude dostupná také v modernizovaných vozech pro linky Praha - Děčín - Hamburk.

Wi-Fi a České dráhy
České dráhy v současnosti nabízejí Wi-Fi připojení k internetu již v téměř dvou stovkách svých vozů. Jedná se především o Pendolina, kde je dostupný také vlakový portál, regionální soupravy RegioPanter a RegioShark. Wi-Fi je dostupná také ve vybraných vozech a spojích partnerských železnic ze Slovenska a Rakouska, které jezdí na našem území pod hlavičkou Českých drah.