Dráhy zlevní na málo vytížených tratích až o polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

České dráhy (ČD) od března zlevní o 25 až 50 procent jízdné na některých málo vytížených regionálních tratích. Celkem jich má být 44, z toho na 18 úsecích slevy fungují již dnes. Nejvíce se zlevnění dotkne cestujících ve Středočeském kraji, kde ČD sníží cenu na 13 tratích. Informuje o tom deník Dnes.

„Snažíme se tímto způsobem přilákat cestující na nejméně vytížené tratě, abychom zlepšili jejich ekonomiku a pokud možno na nich uchovali provoz,“ řekl deníku Dnes ředitel Odboru regionální dopravy ČD Ivo Toman.

Na malých regionálních tratích zatím drahám ztrátu vždy dorovnal kraj. ČD ale čekají, že se kvůli úsporám budou kraje snažit provoz na některých podobných tratích zastavit. „Dříve či později přijde na řadu otázka, zda na takových tratích nemá být doprava zastavena. Pokud však existuje potenciál cestující do vlaků nalákat, je správné to nejdříve prověřit,“ sdělil deníku Toman.

ČD již dříve oznámily, že od března také zlevní povinné místenky do vlaků pendolino v závislosti na délce jízdy. Část místenek (se slevou za včasný nákup) na nejkratší vzdálenosti mezi Ostravou a Těšínem budou nabízet za 35 korun, místenka na trať mezi Prahou a Ostravou vyjde na 100 korun proti dosavadním dvěma stům, uvedly ČD.