Dráhy zmodernizují za 190 milionů kombinované rychlíkové vagony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České dráhy uzavřely kontrakt s polskou společností Pesa Bydgoszcz na modernizaci 15 kombinovaných rychlíkových vozů s oddíly 1. a 2. třídy. Státní dopravce přestavěné vagony nasadí postupně do poloviny roku 2014. Hodnota zakázky činí necelých 191 milionů korun bez DPH.

Pesa vyhrála veřejnou soutěž, které se vedle ní zúčastnili další dva zájemci z Česka a Slovenska. Původně očekávaná hodnota zakázky byla 270 milionů korun. „České dráhy tak při této modernizaci uspoří třetinu předpokládaných nákladů, tedy přibližně 80 milionů,“ upřesnil mluvčí ČD Radek Joklík.

Kompletní obnovou projdou interiéry vagonů, nainstaluje se klimatizace, nové toalety a nástupní dveře. Vozy budou podle Joklíka svým vybavením splňovat parametry pro provoz v mezinárodní síti vlaků EuroCity. „České dráhy s nimi ale počítají především pro vnitrostátní rychlíkové spoje,“ doplnil.

V rámci rekonstrukce firma také upraví podvozek na maximální rychlost 140 kilometrů za hodinu (dosud 120 km/h), dosadí elektropneumatickou brzdu a nový výkonný centrální zdroj energie.

Přestavba se týká vagonů z přelomu 80. a 90. let typu Bdt. Vznikne nový typ osobních vozů s plánovaným označením ABpee. Dráhy je uvedou do provozu na vybrané linky v Čechách i na Moravě. Jednou z uvažovaných tratí je Olomouc–Přerov–Otrokovice–Břeclav–Brno.